Klart for Kapittel

Festivalsjef Birk Florian Fischer Magnussen utenfor Sølvberget i Stavanger (Foto: Sølvberget)

– Aldri før har så mange tyskspråklige stjerneforfattere vært samlet på Kapittel, sier festivalsjef Birk Florian Fischer Magnussen.

– Festivaltemaet Familie har inspirert oss til å gjøre noen dramaturgiske grep. Vi utforsker tre nye samtalekonsept inspirert av hjemmets ulike rom. Vi inviterer til samtaler rundt kjøkkenbordet, vi går ned i kjelleren og så møtes vi til en rekke kaffislabberas, forteller festivalsjef, Birk Florian Fischer Magnussen.

Kapittelfestivalen sparkes i gang i dag, og frem til 22. september, kan Stavangerpublikummet oppleve både internasjonale, nasjonale og lokale litterære stjerner. Blant andre kommer Johan Harstad, Tore Renberg, Vigdis Hjorth, Mímir Kristjánsson, Kjartan Fløgstad, Monica Isakstuen, Erik Fosnes Hansen, Marit Eikemo og Odd Nordstoga til Stavanger.

For første gang har Kapittel også en egen festivalpoet, svenske UKON, som opptrer hver dag. Hans poesiopplesninger finner sted fra balkongene i foajeen på Sølvberget. Fredag kveld er det også duket for en poetisk festaften, med flere av årets Kapittelpoeter.

Veteraner og debutanter

80-årsjubilant Kjartan Fløgstad skal holde Kiellandforedraget og hylles med storslått bursdagsfest fredag 20. september. I tillegg inviterer Kapittel til Debutantenes festaften.

– Debutanter og unge stemmer spiller en viktig rolle i det norske litterære kretsløpet. Alle store forfatterskap har en begynnelse. Og lite gir mer glede enn å oppdage noe før alle andre. Jeg utfordrer publikum til å oppsøke arrangement med ferske forfattere!, sier festivalsjefen.

Hver festivalkveld avrundes med Kiellandsalong og festivalbar.

På vei til Leipzig 

– Aldri før har så mange tyskspråklige stjerneforfattere vært samlet på Kapittel, sier Fischer Magnussen.

Sentralt på årets Kapittel står tyskspråklig litteratur. I 2025 er Norge gjesteland på den store bokmessen i Leipzig. Dette er en stor nasjonal satsing, og det hele sparkes i gang på Kapittel i år. Møt forfattere som Simon Strauss, Judith Hermann, Christian Kracht, Maria Hofer, Marion Poschmann, Romy Hausmann, Christoph Ransmayr, Olivia Wenzel og Charlotte Gneuss.

Programserien har fått tittelen Auf dem Weg nach Leipzig (På vei til Leipzig), og i 22 arrangementer møtes forfattere og eksperter fra Tyskland, Sveits, Østerrike og Norge for å diskutere litteratur og aktuelle samfunnsspørsmål.

– Gjennom denne storsatsingen på Kapittel får publikum en enestående anledning til å gjøre seg mer kjent med litteratur, samfunn og politikk i Norges viktigste naboland og partner, Tyskland. Selv gleder jeg meg aller mest til å lytte til de mange møtene mellom norske kolleger og noen av de fremste tysktalende forfattere i Europa i dag, sier forfatter Erik Fosnes Hansen i programkomitéen.