Strømmetoppen 2023

Jørn Lier Horst

I kjølvannet av strømmetallene for 4.kvartal har Bokbasen.no også sammenstilt en liste over lydbøkene som ble mest strømmet i løpet av fjoråret.

Ikke overraskende toppes listen av Jo Nesbø og Jørn Lier Hort. Mer overraskende, men også gledelig, er det at vi finner sakprosa på de neste plassene. På tredjeplass; Abida Raja (nedtegnet av Håkon Høydal) med Frihetens øyeblikk. Bror Abid følger på plassen etter med Min skyld.

Hele topplisten med 20-på-topp finner du her.

Alle de seks strømmetjenestene leverer tall til Bokbasen; BookBeat, ebok.no premium, Fabel, Nextory, Podimo og Storytel.

I tidligere år var det gjerne en markant overvekt av forfattere som representerte eierforlagene i de ulike strømmetjenestene (Cappelen Damm i Storytel, Gyldendal og Aschehoug i Fabel). I fjor er det lite som tilsier dette, i alle fall på topp 20-lista.

Bonnier med nesten halvparten av topplista

Litt uventet er det kanskje at forlaget som har suverent flest titler inne er Bonnier Norsk Forlag med hele ni stykker. Hovedrollen for dette har Jørn Lier Horst som alene er inne med fem (to av disse med Thomas Enger).

Kagge Forlag er som nevnt gledelig inne med sakprosa og Abida Raja.

Cappelen Damm og Aschehoug deler broderlig åtte plasseringer med fire titler hver.

Resterende to går til Gyldendal.

God spredning

De fleste av oss nører mistro til algoritmer. Disse kan være laget slik at de vrir vår oppmerksomhet mot forfattere og bøker vi kanskje ikke egentlig ønsket. I det store tilbudet av lydbøker virker det imidlertid som om algoritmene gjør en brukbar jobb i å spre oppmerksomhet til et mangfold av titler. Krimsjangeren unntatt.

Jo Nesbøs topptittel, Blodmåne fra 2022 er antagelig lyttet til rundt 50 000 ganger. I gårsdagens gjennomgang av strømmetallene for 2023 viste at det totale antallet lyttinger i fjor var 12,4 millioner. Nesbøs Blodmåne utgjør i så fall neppe mer enn 0,4 prosent av totalen.

Dette indikerer at spredningen på antall titler i forfatterens back-log er stor. Videre at forlag og forfattere vil kunne hente utbytte av en rikholdig portefølje av titler.

I gårsdagens kommentar til strømmetallene anslo vi at norske forfattere i fjor hentet så mye som 80 millioner kroner i royalty fra strømmetjenestene. Dette er en helt ny inntektspost som ikke eksisterte for kun et fåtall år siden.

Les også: 2023: Sterke strømmetall