Fotball-VM med fire vinkllinger fra fire veteraner
Jon Michelet og Dag Solstad har skrevet fem VM-bøker tidligere. Tom Stalsberg og Morten Pedersen er ferske i akkurat det gamet, selv om Morten P. var på sitt åttende mesterskap. Nå foreligger det firedelte resultatet.
Å dekke et fotball-VM er enhver fotballelskers drøm, men «ferskingen» i firerbanden, Tom Stalsberg (som bare har fire VM fra før) , er antagelig den som har hatt det gøyest denne gangen. For mens både Michelet og Solstad hadde invitasjon til å reise til Brasil og lot være, og Morten Pedersen dro fra kamp til kamp som journalist i Dagbladet, så reiste Tom Stalsberg rundt og gjorde Brasil, Uruguay og Argentina.
– Morten hadde en jobb å gjøre, Jon prioriterte å skrive ferdig tredje bind i En sjøens helt, mens Dag ønsket å trekke linjer til tidligere mesterskap hjemmefra. Jeg reiste på Amazonas og så Uruguay – England på bar i Montevideo. Sterke opplevelser, sier Tom Stalsberg til BOK365.
Testimonial i fire deler
Det er altså blitt en bok i fire deler. Ideen var å lage en slags «testimonial», en avskjedskamp, til ære for de to VM-veteranene Michelet og Solstad, ispedd bidrag fra Dagbladet-journalistene Pedersen og Stalsberg. De fire forfatterne har skrevet hver sin del, uavhengig av de andre, og ingen har lest andres bidrag før de leste det i boken.
For Brasil-fan Michelet resulterte dette mesterskapet i den største ydmykelsen Brasil noen gang har vært utsatt for. 1-7 mot Tyskland i semifinalen kommer til å plage landet så lenge det spilles fotball. Michelets bidrag er naturlig nok noe preget av det.
England-fan, unnskyld tidligere England-fan, Dag Solstad, bruker boken blant annet til å ta endelig farvel med laget han har fulgt i mange år, men som leverte et ynkelig VM også denne gang.
Sveitserost
Og Tom Stalsberg var altså den løse kanonen som vimset rundt i Sør-Amerika på jakt etter alternative historier.
– Jeg så et par kamper også da.
For eksempel så Tom det ikke akkurat legendariske oppgjøret mellom Sveits og Honduras i jungelen i Manaus.
– Jeg har alltid drømt om å reise på Amazonas, men å reise i båt med sveitsiske fans som hadde glemt å ta av seg supporterutstyret og stilte med oster på hodet var ikke med i drømmen, sier Tom Stalsberg.
60 000 i Odda
Jungelbyen Manaus langt inne i Amazonas fikk nemlig til manges overraskelse tildelt kamper i dette mesterskapet. – Det er en kulturby, med eget operahus og utendørs Wagner-konserter, sier Tom Stalsberg. – Men fotballkultur er mangelvare. Det fins ingen topplag i byen, det beste laget i nest øverste divisjon har et snitt på ca 3000 tislkuere.
Men selv om byen er steinrik på gummiproduksjon var det mange som stusset da den ble tildelt VM-kamper. Et stadion med plass til 42 000 tilskuere ble reist, og fylt. Spøsmålet er hva som skjer med det etter VM.
– Det hadde vært spennende å se hvordan det er gått med anlegget om et par tre år, sier Tom Stalsberg. – Det er som om de skulle bygge en stadion med plass til 60 000 tilskuere i … for eksempel Odda.
Hermetisk lukket
Et fotball-VM er ikke helt hva det en gang var. Store oppbud av politi og militære tar litt av folkefesten. – Fotball-VM er blitt hermetisk lukket, sier Tom Stalsberg. – VM er blitt en egen planet, i Brasil var det en politistat.
Men Stalsberg så kamper utenfor Brasil også. – Jeg så som sagt Uruguay – England i Montevideo. Og så så jeg Iran – Argentina i Buenos Aires. Det var ikke så mange andre enn jeg som holdt med England i den baren i Montevideo, sier Stalsberg, som holdt kjeft om tilhørigheten så lenge det var mulig.
Den aller største opplevelsen var kanskje likevel da han valgte å forlate Brasil og dra til Tyskland for å se finalen på tv. – Jeg dro til Manuel Neuers hjemby, Gelsenkirchen. Å være i Tyskland og spesielt der keeperhelten kommer fra viste seg å være et bra valg, sier Tom Stalsberg.
(Foto: Elisabeth Steen og selfie)