Bestefaren til Keith

Kjenner du Theodore Augustus Dupree? Du kan bli kjent med ham nå. Med Keiths Richards ord og datter Theodoras strek. "Gus og meg" lanseres samtidig over hele verden - i Norge av Libretto.

Etter suksessen med selvbiografien Livet (2010) har Rolling Stones-gitarist Richards skrevet en ny bok. Det er en barnebok denne gangen. Gus og meg handler om bestefaren hans. Og om den første gitaren.

 

keith1Det er lille Libretto forlag som har fått tak i den lille perlen. Keith Richards er nettopp blitt bestefar selv – for femte gang – og som han sier: «Jeg vet hva det handler om. Vi må lære oss å verdsette disse magiske øyeblikkene og helt spesielle båndene mellom besteforeldre og barnebarn. Kunne jeg bare bli en slik bestefar som Gus var for meg …»

Bestefar Gus var jazzmusiker og spilte i et storband. Det var han som lærte Keith å bli glad i musikk. Boken er fortellingen om forholdet mellom bestefar Gus og lille Keith. Og om en gitar.

Selvbiografien Livet ble en stor suksess for Keith Richards, og ga tydeligvis mersmak. Livet var på mange måter en kjærlighetserklæring til Keiths mor. Nå er det altså generasjonen før der igjen det handler om. Og Keiths datter Theodora Dupree Richards har illustrert verket.

 

 

Rockebiografier – og fotball

DSC01233Forlaget Libretto eies og drives av Tom Thorsteinsen, som siden 1991 har gitt ut noen få bøker i året. Det er mye musikk – og litt sport. Og litt annet. Backlisten teller en rekke rockebiografier; David Bowie, Leonard Cohen, Robert Plant og George Harrison blant annet.

Forlegger Thorsteinsen er også opptatt av fotball, og ga blant annet ut kultboken Fordømte Leeds for noen år siden. Den er senere kommet i ny utgave på et annet forlag. Nylig kom også boken Tallenes tale – alt du tror om fotball er feil. Boken knekker en rekke myter om dette spillet mange av oss er så glad i. Som at «corner er mål» og at «laget er spesielt sårbart rett etter å ha scoret selv». Er det viktigst å score selv eller å hindre det andre laget å score? Tja, si det?

Fotballen er full av statistikker, og du vil antagelig bli overasket over mye av det du leser i denne boken, som kom ut i vår.

 

DSC01250
Rockebiografier: Forlegger Tom Thorsteinsen med et lite utvalg

 

Nesten perfekt

Høstlisten til Libretto teller tre bøker. Foruten Gus og jeg lanserer Libretto boken Nesten perfekte folk av Michael Booth. Det er en brites fortelling om de irriterende vakre og flinke folkene som bor i Norden. Boken fikk mye oppmerksomhet da den kom ut i Storbritannia i vår, og den ble også omtalt i Bok365.

https://bok365.no/artikkel/bortimot-nesten-perfekt/

Tredje bok i høst er enda en barnebok, nemlig Leon og humlene av Liv H. Wiborg. – Det er en bok om viktigheten av å ta vare på humlene og biene, slik at vi fortsatt kan ha frukt i hagene våre, sier Tom Thorsteinsen. Boken er illustrert av forfatterens svigerdatter Eli Rikter Wiborg, og henvender seg til aldersgruppen 6-10.

 

leon

nesten perfekte folk forside

 

Forlegger Thorsteinsen sitrer av fryd på lanseringsdagen for Keith Richards-boken, som han selv har oversatt. – Det har vært en del oppmerksomhet allerede. Nå gjelder det å få boken ut til folket. Det er en barnebok som veldig mange voksne vil ha glede av også, sier 64-åringen, som har planer om å holde Libretto flytende noen år til. – Det blir vanskeligere og vanskeligere å drive et lite forlag. Det er mange som slåss om oppmerksomheten hos innkjøperne. Vi får håpe høsten blir fin uansett.