Duras i hundre

I år er det hundre år siden Marguerite Duras ble født. Det markeres med bokutgivelse og Duras-samtale på Månefisken i Oslo i kveld.

Duras-jubileum feires med utgivelse av en av hennes mest personlige tekster: Å skrive.

 

Duras-jubileet markeres med en rekke nyutgivelser og utstillinger i Frankrike. Her i Norge har Cinemateket i Oslo Duras-tema nå i juni og kortfilmfestivalen i Grimstad har eget Duras-program. Å skrive (TransFe:r Forlag) er den første utgivelsen av Duras på norsk i år. Den forrige oversettelsen til norsk var To erotiske fortellinger, som utkom på Solum Forlag i 2009.

 

Ensomhet næret forfatterskapet

Å skrive er tittelteksten i en av de siste bøkene Marguerite Duras (1914-1996) utga (Écrire 1993). I denne høyst personlige teksten reflekterer Duras rundt sin egen skriving. Hun forteller blant annet om huset i Neauphle og stranden i Trouville, steder som hadde stor betydning for bøkene hennes. Hun forteller om «visse vaner», om aldri å ha løyet i en bok, og om behovet for å være alene. Det handler i stor grad om ensomhet – en ensomhet som var helt nødvendig for å kunne skrive de bøkene hun ville skrive.

Å skrive er oversatt av Silje Aa. Fagerlund, som også har skrevet etterord til boken, som utgis i et eksklusivt opplag på 500 eksemplarer.

 

Deler Elskeren med Duras

Utgivelsen av Å skrive markeres på Månefisken i Oslo i kveld, med en samtale om Marguerite Duras med forfatterne Geir Gulliksen og Edy Poppy og oversetteren Silje Aa. Fagerlund. Samtalen ledes av Cathrine Strøm. Etter samtalen er det lanseringsfest med DJ.

Edy Poppy debuterte i 2005 med Anatomi. Monotoni., som vant Gyldendals pris for beste kjærlighetsroman. Den er oversatt til flere språk og ble sammenlignet med tekstene til Marguerite Duras, en forfatter Poppy kaller sin litterære mor. Mens hun skrev på debuten lå romanen Lol Valérie Stein konstant ved hennes side, og den ene karakteren ble hetende Elskeren, etter Duras’ roman med samme navn.

 

edy, svart hvitt portrett, opera, hanne tveite, for bergen

Edy Poppy (foto: Hanne Tveite)

 

Geir Gulliksen, forfatter og forlegger, har skrevet om Marguerite Duras ved flere anledninger, senest essayet «Kroppen er som et rop», gjenopptrykket i artikkelsamlingen Kan vi gjøre det igjen (2013).

Silje Aa. Fagerlund har mastergrad i litteraturvitenskap med oppgaven «Ødeleggelse og overskridelse» om Marguerite Duras’ roman Détruire dit-elle. Cathrine Strøm er redaktør og forlegger i TransFe:r Forlag, litteraturkritiker og skribent, og til daglig programansvarlig på Deichmanske bibliotek på Grünerløkka.