BOKFJES: Richard Aarø har Magnus Carlsen som sin største helt - og mener det var et suverent sjakktrekk å flytte til Fredrikstad.
Vi tar det første spadestikket for en splitter ny spalte – Bokfjes – hvor du ukentlig vil få hilse på ymse forlagsfolk i vårt langstrakte land. Først ut er Richard Aarø, forretningsutvikler i Gyldendal Norsk Forlag – med mangeårig bakgrunn som forlagssjef i Tiden og journalist i Bok og samfunn.
– Hva jobber du mest med akkurat nå?
– Akkurat nå jobber jeg mest med å holde varmen og humøret oppe på hjemmekontoret. Innimellom prøver jeg å forstå hvordan bokmarkedet vil utvikle seg de neste årene.
– Du og Selma (Lønning Aarø) gjorde østfoldinger av dere og flyttet til Fredrikstad i 2018. Hvor mye angrer dere, på en skala fra null til hundre?
– Haha, der havner vi nok ganske langt nede på skalaen. Ikke så mye som frister med Oslo sentrum nå om dagen. Nærhet til skog og sjø er faktisk å foretrekke. I den anledning har jeg forresten en høne å plukke med forfatter Jon Øystein Flink fra Fredrikstad. Han skylder meg penger:
(Faksimile fra Facebook)
– Bokbrøken: Hvordan er dine lesevaner – hvor stor andel av boklesingen er forbundet med jobb og hvor mye er ren fornøyelse?
– Brøken er snudd på hodet etter at jeg sluttet som forlagssjef i Tiden, fra 80/20 til 20/80 vil jeg anta. Men det hender jeg savner manuslesingen, det skal innrømmes.
– Trekk frem en i bokbransjen du virkelig verdsetter – og hvorfor?
– Da vil jeg trekke frem Torleiv Grue, grunnleggeren av Kolon forlag. Som fersk journalist i Bok og samfunn på midten av 1990-tallet, var han en av de første jeg intervjuet. Senere tok han meg inn som manuskonsulent og lot meg lese sentrale forfatterskap. Han lærte meg mye om både bransjen og litteraturen, som igjen ble viktig for hvor jeg havnet i yrkeslivet.
– Hvis du skulle løfte frem en virkelig god bok du har lest det siste året – hvilken velger du (og hvorfor)?
– Pernille Stensgaards jubileumsbok Selveste Gyldendal – en historie har fått mange gode anmeldelser, blant annet i herværende medium og av Bernhard Ellefsen i Morgenbladet. Egentlig er jeg skeptisk til historieskriving som i så stor grad er basert på enkeltpersoners innsats, men her synes jeg det er kløktig gjort, og med usedvanlig høy underholdningsverdi som resultat. Bør leses av alle med interesse for bokbransjehistorie.
– Hva gleder du deg mest til å gjøre når pandemien endelig slipper taket?
– En tur utenlands står høyt på listen, både privat og profesjonelt. Berlin er alltid et savn. Til høsten skal eldstesønnen på utveksling i San Fransisco, og det hadde vært fint å kunne dra dit på besøk. Jan Grue skriver så forlokkende om den amerikanske vestkysten (i Jeg lever et liv som ligner deres), og jeg har aldri vært der tidligere.
– Hva ville du helst blitt spurt om? (Og hva ville du svart)
– Hvem er din største helt? Svar: Magnus Carlsen. Tenk at verdens beste sjakkspiller gjennom tidene er norsk. Det er ikke til å tro!
Richard Aarø utfordrer Jorunn Sandsmark, forlagssjef i Kagge.