2015-fasiten fra Frankfurt-messen er gledelig for norske æresgjest-søkere: Besøkstallene øker og aller størst var interessen for skandinavisk litteratur.
Besøket under årets Frankfurter Buchmesse er opp drøyt to prosent, i følge messearrangørene. Nye satsinger trekker tallene opp.
275.791 besøkende, hvorav 140.474 på de første lukkede fagmesse-dagene. Det er opp 2,3 prosent fra fjorårets totalbesøk. Antall utstillere var identisk med i fjor, rundt 7100, mens antallet registrerte journalister og bloggere økte fra 9300 i 2014 til 9900 i år.
ÆRESGJEST 2015: Indonesia.
Dette er gledelige tall for den norske delegasjonen, som vil at Norge skal ta rollen som offisiell æresgjest i 2019. 55 mill. kr er de estimerte kostnadene for denne satsingen. Årets æresgjest var Indonesia, mens Nederland og Flandern overtar stafettpinnen neste år.
LES OGSÅ: Inviterer seg selv til fest
GJESTET FRANKFURT: Ken Follett.
Nye satsinger trekker opp
Tallene bak tallene er det verre å få grep om, etter som arrangørene kun opererer med sammenlignbare totaltall for fjoråret. Den amerikanske tilstedeværelsen virker å ha blitt noe mattere de siste par årene, britenes likeså, men her opererer arrangørene enn så lenge ikke med utstiller- og besøkstall brutt ned på regioner.
2015-SUKSESS: Unge kokker i sving på The Gourmet Gallery.
Nye satsinger bidrar til å trekke tallene opp. Bokbloggere var samlet til større arrangementer. Den nye gastronomiske møteplassen, The Gourmet Gallery, blir også betegnet som en suksess.
Skandinavisk bølge
I agentsenteret, LitAg, strategisk plassert sammen med de engelskspråklige forlagene i Hall 6, var aktiviteten god.
Hele 620 agenter var representert der og oppsummeringen bør være egnet til å glede norske ildsjeler: -Aller størst var interessen for skandinavisk litteratur, kunne arrangørene berette.
LES OGSÅ: Het Frankfurt-jakt på håkjerring
SUKSESS FRA NORD: Jussi Adler Olsen.
Forlot messen i Rushdie-protest
– Salman Rushdie åpnet Frankfurter Buchmesse med sin appell for ytringsfrihet. Gjennom de neste fem dagene fortsatte bokmessen å være en arena for debatt rundt etikk, moral og toleranse, sier bokmessens direktør Jürgen Boos.
FANGET AV KAMERALINSENE: Messegeneral Jürgen Boos og Salman Rushdie.
Salman Rushdies åpningstale skjedde ikke uten omkostninger. Før Rushdie entret podiet, hadde Iran ryddet sin nasjonale stand i protest, slik at denne ble stående som et tannløst glis under resten av messeperioden.
(Foto: Frankfurter Buchmesse)