Wergelands åre til Poesidigg og Henning H. Bergsvåg

Prisvinnende Henning H. Bergsvåg. med "Wergelands åre". (foto: Norsk Forfattersentrum)

Wergelands åre er en hederspris innstiftet av Norsk Forfattersentrum, og tildeles en person eller institusjon som har gjort en fortjenestefull innsats innen formidling av poesi. Det skal godt gjøres å finne en mer verdig vinner enn Henning H. Bergsvåg og hans Poesidigg-konsept.

I ti år har Poesidigg drevet nyskapende og engasjerende formidling av poesi gjennom opplesninger, samtaler og DJ-sett, først og fremst på Café Opera i Bergen, men også som omreisende poesi-isbryter på ulike festivaler landet rundt. Store navn fra inn- og utland har deltatt, samtidig som nye og upubliserte stemmer har fått mulighet til å lese opp på samme scene.

Podkast

Under koronapandemien har Poesidigg også tatt steget inn i podkastsfæren, hvor Bergsvåg og en lang rekke poeter har ført lange og innsiktsfulle samtaler om gjestenes forfatterskap.

Poesidigg har gjennom årene utvilsomt hatt mye å si for poesimiljøet i Bergen, men har også skapt konstruktiv sjalusi og smitteeffekt i andre deler av landet, poengterte juryen i sin utalelse lest opp av styreleder i Norsk Forfattersentrum, Alfred Fidjestøl da Bergsvåg fikk utdelt åren på Norsk Forfattersentrums årsmøte fredag kveld.

Åren skal henge hos svigerforeldrene

Vinneren av Wergelands åre får faktisk med seg en av Wergelands ro-årer som «vandrepokal». Ulike prisvinnere har valgt ulike løsninger for oppbevaring av åren. En storfornøyd Henning H. Bergsvåg forteller at planen er å henge den opp hos svigerforeldrene:

– De har allerede et bord som Sigrid Undset har sittet ved, så der passer den godt!

Tidligere mottakere av Wergelands åre

1997 – Turid Birkeland, kulturminister
1999 – Oslo Sporveier, for prosjektet Dikt Underveis
2001 – Dagbladet, spesielt for utvikling av Diktbasen
2003 – Volapük, motkulturelt kraftsentrum
2005 – Erling Kittelsen, lyriker og formidler
2008 – Jan Erik Vold, lyriker og formidler
2012 – Hanne Bramness
2014 – Annelita Meinich, programleder i Diktafon NRK P2
2016 – Helge Torvund, lyriker og formidler

2018 – Poesibilen ved Ted M. Granlund

Les også: Poesien er ikke oppfunnet ennå