Waterstones: Tidenes Mamut-salg

STENGER: Alle Waterstones-butikker. FOTO: A.P. Monblatte

Risikokaptal-selskapet Elliott Advisors sikrer seg aksjemajoriteten i Waterstones fra Alexander Mamut.

Det har vært mye skriverier omsalg av den største britiske bokhandelkjeden Waterstones de siste månedene. I høst ble det kjent at den nåværende eieren, den russiske oligarken Alexander Mamut, hadde akutte finansielle problemer.

I går ble det klart at Elliott Advisors, den britiske delen av den amerikanske investeringskjempen Elliott Management Corporation, kjøper majoriteten av aksjene i bokhandelkjeden.

Fra minus til pluss

Da Mamut kjøpte Waterstones i 2011 var kjeden på randen av konkurs, men under ledelse av den nye toppsjefen James Daunt er minus blitt snudd til pluss. Daunt vil fortsette også etter eierskiftet:

– Jeg er glad for at handelen er i boks og jeg er glad for Alexander Mamuts skyld. Han tok en enorm risiko da han kjøpte selskapet i 2011. Jeg tror det er positivt å ha en innenlandsk eier. Et nytt eierskap gir umiddelbart en annen energi i selskapet, og denne eieren har dype lommer, sier James Daunt til det britiske bokbransjebladet Bookseller.

Det siste har han definitivt rett i. Elliot Management skal være gode for over 300 milliarder kroner.

Kjøpesummen er ikke kjent. Mamut betalte rundt en halv milliard kr for Waterstones i 2011, og akter å sitte igjen med en mindre aksjepost også etter at årets handel er gjennomført.

 

(Foto: A. P. Monblat)