Vinner hun igjen?

Han Kang er igjen nominert til Man Booker International. Hun er ikke den eneste tidligere prisvinneren på kortlisten.

The Man Booker International Prize annonserte i går kortlisten til årets pris. Prisen deles ut til fjorårets beste skjønnlitterær bok oversatt til engelsk, og kommer i tillegg til den ordinære Booker-prisen som utdeles til høsten. Prispengene på 50.000 pund blir delt likt mellom forfatter og oversetter.

På årets kortliste befinner det seg to tidligere prisvinnere. Han Kang og oversetter Deborah Smith vant prisen i 2016 for The Vegetarian, mens László Krasznahorkai ble tildelt prisen i 2015 for sitt forfatterskap.

Kortlisten for 2018 er som følger:

Virginie Despentes: Vernon Subutex 1 (MacLehose Press, Frankrike). Oversatt av Frank Wynne.

Han Kang: The White Book (Portobello Books, Sør Korea). Oversatt av Deborah Smith.

László Krasznahorkai: The World Goes On (Tuskar Rock Press, Ungarn). Oversatt av: John Batki, Ottilie Mulzet & George Szirtes

Antonio Muñoz Molina: Like a Fading Shadow (Tuskar Rock Press, Spania). Oversatt av Camilo A. Ramirez.

Ahmed Saadawi: Frankenstein in Baghdad (Oneworld, Irak). Oversatt av Jonathan Wright.

Olga Tokarczuk: Flights (Fitzcarraldo Editions, Polen). Oversatt av Jennifer Croft.

Noe for alle

– Det var vanskelig å kutte vekk så mye talent fra langlisten, men den endelige kortlisten består av bøker som må leses og gjenleses, sier juryleder Lisa Appignanesi.

Juryen er overbevist om at det er noe for alle blant de nominerte:

– De nominerte bøkene tar leserne med fra rockemiljøet i Paris til Baghdads gater, hvor et monster løpet fritt, og til James Earl Rays korte opphold i Lisboa, mens han flyktet fra politiet. To romaner er verdensomspennende; én følger Chopin på en hemmelig reise fra Paris til Warsawa, og én forteller historier om menn på fortvilelsens rand i Kiev, Varanasi og Shanghai. En annen roman handler om meditasjon rundt hvitfarger og en studie av sorg og gjenfødelse, skriver Man Booker-juryen på sin nettside.

Juryen har bestått av fem medlemmer, med forfatter og samfunnsdebattant Lisa Appignanesi som juryleder. De øvrige jurymedlemmene er lyriker, oversetter og kritiker Michael Hofmann, forfatter Hari Kunzru, journalist og kritiker Tim Martin, samt forfatter Helen Oyeyemi.

Vinneren blir offentligjort 22. mai under en gallamiddag på Victoria & Albert Museum i London.

 

(Hovedfoto: Park Jaehong)