– Høsten på Litteraturhuset i Skien vil forsøke å gi noen svar på nåtidens utfordringer, sier daglig leder Merete Franz.
Høsten hos Litteraturhuset i Skien ble i år sparket i gang av et jubileum, nemlig deres eget:
– Vi innledet høstsesongen med det vi kalte «en helaftens litteraturfestival» i anledning tiårsdagen til Litteraturhuset i Skien. Der så vi nærmere på hvordan hus og hjem gir litterær grobunn for skjønnlitterære forfattere.
Utover denne høsten vil Litteraturhuset forsøke å besvare nåtidens store spørsmål.
– Høstsesongen på Litteraturhuset i Skien er, som all programmering vi gjør, et forsøk på å gi publikummet vårt noen gode svar på nåtidens utfordringer, i den fragmenterte verdenen vi lever i. Når vi utformer programmet vårt, er målet å ha en god fordeling mellom sjangrene fordelt på de cirka ti arrangementene vi har hver sesong; vi programmerer både bredt og smalt – og det er viktig at noen av arrangementene er gratis for publikum. Høsten 2019 gjenspeiler disse tankene bak kurateringen.
Stemmer fra Telemark
– Utover høsten vil vi fortsette å sveipe innom hvordan det nære og kjære påvirker oss og blir til en litterære kilde, forteller Franz.
Hun trekker særlig frem arrangementsserien Stemmer fra Telemark – hvor de presenterer forfattere som skriver med utgangspunkt i Skien og Telemark.
– Denne gangen har vi invitert skiensforfatteren Tore Tveit – han får selskap av Eldrid Lunden, som startet Forfatterstudiet i Bø og derfor har en sterk tilknytning til fylket vårt. Videre har vi viet en hel kveld til Johan Harstads forfatterskap; romanen Max, Mischa og Tetoffensiven handler jo først og fremst om tilhørighet, om følelsen av å ha eller ikke ha et hjemsted.
Men Franz sier at «rosinen i den tematiske pølsa» er besøket fra Ibsen NOR-forfatterne.
– Klas Östergren, Merete Pryds Helle og Vigdis Hjorth kommer til Henrik Ibsens eneste barndomsby. De tre har skrevet hver sin roman, inspirert av Hilde Wangel fra Bygmester Solness og Fruen fra Havet, Nora fra Et dukkehjem og Hedda Gabler fra stykket ved samme navn.
Følelsen av fellesskap
– Samtalen mellom Nina Lykke og Sissel Gran er nok den posten som kommer til å trekke flest folk. Liv Gulbrandsen som presenterer sin lesning av Min kamp og Fifty Shades of Grey en annen.
Men det Franz mener publikum kan glede seg aller mest til på Litteraturhuset denne høsten er følelsen av et fellesskap:
– Jeg vil kanskje trekke frem det overordnede, følelsen av å tilhøre et fellesskap når man sitter og lytter til forfattersamtalene, som én av dem som har satt av tid og får overvære det som skjer på scenen hos oss. Det handler bare om det som skjer her og nå, om tilstedeværelse. Man får delta på noe som ikke kan gjengis verken i form av podkaster eller strømming.