Kagge er klar med sin store skjønnlitterære satsing, og melder om skyhøye ambisjoner.
– Aldri før har vi hatt så mange skjønnlitterære bøker på lista, og det er helt i tråd med målet vårt om å vokse på dette feltet, sa Tuva Ørbeck Sørheim da Kagge i går inviterte til presentasjon av vårlisten sin for første gang på godt over ett tiår.
– Dette er vår første vårlistelansering på 12 år, og hovedgrunnen er at vi vil markere den nye, skjønnlitterære satsingen, som endelig blir synlig for leserne, uttalte forlagssjefen.
Førti skjønnlitterære titler i 2023
– Det er kjempestas. Vi har store ambisjoner, og skal virkelig ta plass med bøker som vil nå ut bredt. Jeg er skikkelig stolt av den mangfoldige vårlista, og vi har klare strategier for de ulike feltene, sa sjefredaktør for skjønnlitteratur, Vidar Strøm Fallrø, til Bok365.
Han tiltrådte den nye stillingen i juni i fjor. Denne bokvåren er med andre ord det første ordentlige innblikket i Kagges varslede skjønnlitterære satsing. Fallrø forteller at ambisjonen er å utgi rundt førti skjønnlitterære titler i 2023.
– Innen krim skal vi rett inn i fighten om bestselgerlisteplasseringer og markedsandeler, sier Fallrø, og legger til at forlaget allerede har fått en kjempestart med utgivelsen av Karin Smirnoffs Havørnens skrik – den syvende boka i Millenium-serien. og Anders de la Mottes nye krimserie som utkom høst 2022.
– Og flere skal det bli, vi går en spennende krimvår i møte, med nye bekjentskaper vi tror skal slå ordentlig godt fra seg.
Bøker som passer sakprosaprofilen
– I det oversatte litterære feltet ønsker vi en tydelig internasjonal profil, med sterke stemmer som sier noe vesentlig om verden, som åpner opp rom og gir oss økt innsikt. Vi ønsker å utgi romaner som ligger godt ved siden av, og gjør mye av det samme, som Åsne Seierstad og Erika Fatland, utnytte den sterke sakprosaprofilen Kagge allerede har, utgi bøker som løftes inn i offentligheten, diskuteres og huskes, sier Fallrø, og legger til:
– Denne våren har vi et stort mangfold både tematisk og geografisk.
Fallrø trekker frem romanen til ukrainske Oksana Zabuzkjo, som hjelper oss å forstå konflikten mellom Russland og Ukraina bedre, amerikanske Torrey Peters’ store og viktige transroman, nigerianske Abi Darés brakdebut setter fokus på jenters rett til utdannelse, den kritikerhyllede bestselgende romanen til danske Jesper Wung-Sung og Zimbabwes litterære superstjerne NoViolet Bulawayo, som har vært kortlistet Booker-prisen to ganger.
– Og så tripper vi forventningsfulle og gleder oss enormt til å utgi Bret Easton Ellis’ store supercomeback. Skår er et mesterverk – intet mindre. Og han kommer til Oslo 6. og 7. februar – det er så stas, det!
– Tar tid å utvikle stallen
Blant Kagges vårsatsinger finner vi også bøkene til finske Sara Medberg, som Kagge kaller «Nordens svar på Bridgerton».
– Vi skal også ha underholdningsromaner, men ikke pøse på med stort volum, heller jobbe godt og langsiktig med noen tydelige storsatsninger.
Barnelitteraturen står også i fokus hos Fallrø:
– Vi kommer nok ikke til å kjøpe mye oversatt barnelitteratur, men utvikle gode norske univers. Med Dinosaurgjengen, Håndbok for superhelter og flere andre gode serier har vi et godt fundament.
Når det gjelder norsk skjønnlitteratur vil det naturligvis ta litt tid lenger tid, men Kagge har store ambisjoner også her, i følge Fallrø, som understreker at Kagge ikke starter på null, men bygger satsningen på gode suksesser fra forfattere som Maja Lunde, Lisa Aisato, Randi Fuglehaug, Ruth Lillegraven og Lars Lenth.
– Det tar tid å utvikle en god norsk skjønnlitterær stall. Jeg kan røpe at vi har masse spennende på gang. Kanskje kommer det spennende nytt allerede til høsten, men det er nok først i 2024 vi virkelig vil se resultatene av alt det gode arbeidet som pågår nå, sier en forventningsfull og optimistisk Fallrø.
Politikere, krig og crossfit
Det var fullt hus i Kagges lokaler da vårlisten ble presentert. Ved siden av den skjønnlitterære satsingen, er det selvsagt flere sakprosatitler på forlagets vårliste.
Blant andre er Erna Solberg aktuell med Erna Solberg klar med Veien videre. Politikk for nye utfordringer, filosof Lars Fr. H. Svendsen slipper på sin side Håpets filosofi – mens Kristin Valla tar oss med til Egne steder. Om skrivende kvinner, lidenskap og et lite hus på den franske landsbygda.
Det blir også krigsfanger på rømmen fra Ben Macintyre i Fangeslottet Colditz, kvinnehistorie i Hilde Vesaas Nansenhjelpens modige kvinner og cross-fit i Kristin Holtes 3-2-1-GO!.