«VG mistenkt for KARAKTERDRAP»

Jørgen Jægers bruk av Jens Stoltenberg: "Nei, det verken kan eller bør settes grenser," skriver Per Kristiansen (aka Anonym) i NRK-kronikk.

Tirsdag presentert VG Jørgen Jægers roman Ridderkorset, der han blant annet skriver om «en drapsmistenkt statsminister han kaller Jens Stoltenberg.»

ridderkorset_hoyoppl_1

Les også: – Jens Stoltenberg mistenkes aldeles ikke for drap. Han utsettes for beskyldninger. Det er stor forskjell på det, sier Jørgen Jæger til BOK365.

 

Dumt, slemt, forkastelig

«Avisen reiser en rekke spørsmål om bruken av virkelige (og kjente) mennesker som romanfigurer og spør om Jæger har gått for langt. Mellom linjene antydes det at det han skriver er uetisk, umoralsk, feil, dumt, slemt, forkastelig og så videre. Så kommer det obligatoriske oppfølgingsspørsmålet: Bør det settes en grense?» spør Per Kristiansen i sin kronikk på NRK Ytring, og gir selv svaret:  «Nei, det verken kan eller bør settes en grense. Men hvis noen insisterer: Hvor skal grensen i så fall gå?»

Per Kristiansen fikk selv betydelig oppmerksomhet for noen år tilbake, som forfatteren «Anonym» (Kagge Forlag). I romanene Kongepudler (2006), Kinderegg-effekten (2007), Klassekamerater (2009) og Mordet på Anonym (2011) benyttet han et rikt persongalleri fra den virkelige norske offentligheten.

 

Drap og voldtekt

I sin kronikk benytter Kristiansen også anledning til å gi VG noen lett ironiske tabloid-faglige tips:

«Når det gjelder VGs presentasjon av saken, svikter det elementært på det tabloidfaglige området. Forsiden utnytter ikke sakens potensial. Der står «Forfattere kritiserer bruk av Stoltenberg» med liten skrift øverst, mens «Mistenkt for drap i ny krimbok» står i store bokstaver over halve siden sammen med Jens Stoltenbergs bekymrede ansikt. VG skulle naturligvis ha brukt et bilde av Jens Stoltenberg over hele forsiden, med tittelen «Mistenkt for drap» ved siden av og «i en ny krimbok» med liten skrift nederst. Oppslaget inne i avisen er proffere. Der er ansiktet til Jens Stoltenberg i full størrelse på den ene siden, mens det på den andre siden står i seks centimeter høye bokstaver: «DRAP OG VOLDTEKT» Over dette med liten skrift står det «Stoltenberg blir romanfigur: Mistenkt for», skriver Kristiansen og avslutter:

«Nederst på siden står Ingvar Ambjørnsens anmeldelse av Ridderkorset. Tittelen på anmeldelsen oppsummerer samtidig også hva hele denne saken dreier seg om: «Helt grei underholdning».