Vekselbruk med Veum

Gunnar Staalesen er i ferd med å avslutte nok en Varg Veum-roman, og påsken skal brukes til nettopp det. Og litt annet.

Gunnar Staalesen er selve veteranen i norsk kriminallitteratur, med 20 Varg Veum-bøker på cv-en. Pluss tre om politimennene Dumbo og Maskefjes.

Og 70-åringen er selv en durkdreven leser, som kan sin krim – både den klassiske og den nyere. Hvilke bøker gleder han seg så til å lese i påsken?

I ryggsekken: Pasienten

– Jeg fikk nettopp Trude Teiges Pasienten, sier Gunnar Staalesen. – Og så holder jeg på med en gammel Ross Macdonald-bok, Find a  Victim fra 1954. Jeg synes Pasienten høres meget interessant ut, og etter å ha hørt Trude fortelle om den, blant annet på Krimfestivalen i Oslo, er jeg svært nysgjerrig på den. Jeg har som vane å gjenlese en Ross Macdonald bok en gang i året, og i år falt valget på denne, riktignok i Kindle-versjon.

Ny Veum på gang

Staalesen er bergenser i all sin ferd. Han bor sentralt i byen, og han kan stadig ses der han vandrer rundt med paraplyen, alene eller på byvandring med fans og Veum-lesere. Men i påsken skal han bort, i hvert fall noen dager.

– Ja, påsken blir litt byen og litt hytten ved sjøen, i vekselbruk.

– Blir det skrivepåske?

– Til en viss grad, ja. Nærmer meg slutten på første utkast av en ny Veum-roman, som skal være klar til høsten. Håper jeg.

Fan av Damhaug

Favoritt: «Glasshjerte»

 

– Hva var den siste virkelig gode boken du leste?

– Jeg tenker fremdeles med glede tilbake på Torkil Damhaugs Glasshjerte, som jeg leste tidligere i vinter. Med psykologisk innsikt og en stor evne til å skape gode plot, er han nok den av mine norske kolleger jeg leser med størst glede for tiden, sier Gunnar Staalesen.

 

 

(Foto: Atle Nielsen)