Vedlikeholder fransken med Despentes

DAGENS SOMMERGJEST: Parisa Vaziri fra Gyldendals markedsavdeling forsøker med ujevne mellomrom å vedlikeholde fransken, og i sommer gjør hun et nytt forsøk. Bind tre i trilogien om Vernon Subutex av Virgine Despentes skal nemlig leses i de franske alper.

– Hvor tilbringer du ferien?

– Tradisjonen tro blir det et par hytteturer med venner, et par uker i de franske alpene, og et par uker i Stockholm.

– Hva må en god sommerferie inneholde?

– Familie, gode venner, gjerne sol, og rikelig med tid til å spise god mat, lese og slappe av.

– Hvilken bok er den beste du har lest så langt i år? Og hvilken ligger øverst i bokbunken i ferien?

– Med ujevne mellomrom prøver jeg å vedlikeholde min noe rustne fransk, og i det siste har jeg hatt stor glede av de to første bindene i trilogien om Vernon Subutex, av Virginie Despentes. Bind tre ligger øverst i bunken og skal leses i Frankrike i ferien.

– Bøker på papir, på brett eller på øret?

– Når jeg skal nyte bøker er det på papir, manusarbeid er som oftest på brett og lydbok hvis jeg har et strikkeprosjekt.

– Hva står på bordet hvis du får velge ditt perfekte sommermåltid?

– Fersk sjømat, iskald rosé og gode oster.

– Hvem ville du invitert til bords, hvis du ikke kunne velge familie eller kjæreste?

– Alle som har betydd noe for meg gjennom ulike perioder i livet. Mange har jeg fortsatt kontakt med, andre har jeg ikke sett på mange år. Det hadde vært fint å samle til et skikkelig langbord og mimre til solen står opp.

– Hvem i Bok-Norge vil du helst gi en blomsterbukett?

– Her hadde jeg tenkt å si sjefen min, Harald Fougner, så kanskje han hadde gitt meg lønnsøkning. Så kom jeg på at de som virkelig fortjener blomster, er alle de fantastiske forfatterne jeg jobber med. Jeg er så heldig å jobbe tett på norskredaksjonen, og har gleden av å være med fra tidlig i manusstadiet og helt til boken finner de rette leserne. Det gjør jobben min variert, spennende og himla inspirerende. (Det blir jo ganske stor blomsterbukett, så den lønnsøkningen kan kanskje komme godt med likevel.)

– … og hvem ville du gitt en neve brennesle?

– Og neven med brennesler skulle først gå til sjefen min, Harald Fougner, om ikke trikset med blomstene funket. Men så husket jeg de fantastiske brennesle-gnocchiene med salviesmør vi fikk servert på en av Knut Faldbakkens legendariske lunsjer, så jeg tror jeg beholder dem selv og prøver å etterligne den retten.

– Hvis du fikk være kulturminister for en høst – hva er det første du ville gjort?

– Det måtte bli å «make the book great again». Blant annet gjennom å støtte Bokhandlerforeningens kampanje «Hele Norge leser», for å snu nedgangen i lesing hos de som tidligere leste veldig mye, og særlig blant lesere i aldersgruppen 25-39 år.

– BOK365 kårer denne sommeren tidenes norske romanfigur. Hvem ville du ha valgt?

– Tidenes romanfigur skal jeg ikke uttale meg om, men da Tove Nilsen presenterte Tante Ulrikkes vei av Zeshan Shakar under debutantdagene på Litteraturhuset i 2017, sa hun at hun trodde at en av hovedpersonene, Jamal, ville bli stående som en klassiker i norsk litteratur. Jeg tror hun har rett.

– Hva hadde vært tittelen på boken om ditt liv?

– «Hva var det jeg sa!»

– Hvilket spørsmål burde vi ha stilt deg?

– Beste jobbopplevelse i år? Uten tvil festivalen «Reine Ord». Maken til majestetiske omgivelser, nydelig vertskap ved Wiggo og Kristin Andersen! Og en fabelaktig sammensetning av forfattere. Et minne for livet.