VB + HarperCollins = sant

- Et tilfeldig møte ble til en god dialog, forteller Arno Vigmostad. Nå innleder Vigmostad & Bjørke samarbeid med giganten HarperCollins.

Vigmostad & Bjørke vokser stadig. Nå har Norges fjerde – og kanskje snart tredje – største forlag inngått samarbeidsavtale med Harper Collins Nordic. Avtalen gjelder utgivelse og salg av HarperCollins’ internasjonale og nordiske rettigheter i Norge.

Samarbeidet vil formelt foregå mellom Vigmostad & Bjørke og deres svenske selskap HarperCollins Nordic AB,. Det svenske selskapet har 35 ansatte på hovedkontoret i Stockholm og egne avdelinger i Finland og Danmark. Norge er det eneste landet i Norden hvor HarperCollins har valgt å samarbeide med et forlag i stedet for å etablere egen virksomhet.

 

Tilfeldig møte

Forlegger Arno Vigmostad i Vigmostad & Bjørke sier til BOK365 at samarbeidet kom i stand ene og alene på grunn av et tilfeldig møte.

– Jeg møtte Annette Ekström i HarperCollins Nordic tilfeldig og møtet ble til en god dialog. Jeg trodde kanskje et så stort konsern var mer firkantet, men vi fikk en veldig god tone, og resultatet ser du i dag, sier forleggeren.

– Hva betyr det for dere i praksis?

– Mer arbeid. Neida, det betyr at vi får tilgang til et større utvalg oversatt litteratur. Det er blitt et stadig hardere marked for de beste oversatte bøkene her hjemme. Med dette kan VB-teamet fokusere enda mer på norske forfattere, og også på å oppdage nye talenter.

 

Betydelig vekst

Vigmostad & Bjørke har de senere årene hatt en betydelig vekst i allmennmarkedet gjennom blant annet oppkjøpet av Schibsted Forlag i 2015 og reetableringen av Bladkompaniet.

Avtalen med HarperCollins gjelder fra 1. november 2016 og vil omfatte utgivelser under varemerket HarperCollins Nordic og Harlequin. Disse vil bli utgitt i samarbeid med henholdsvis Vigmostad & Bjørke og Bladkompaniet, og vil også forsterke Vigmostad & Bjørkes posisjon i allmennmarkedet.

HarperCollins Nordic gir ut bøker i Sverige, Norge, Danmark og Finland med hovedvekt på romaner, krim og thrillere. Harlequin er en internasjonalt ledende utgiver av romantiske bøker. I tillegg til romantikk, tilbyr forlaget thrillere, krim, paranormal, bestselgere, fantasy og horoskopbøker.

 

Fjerde størst – fremdeles

Vigmostad & Bjørke AS er Norges fjerde største forlagshus og gir ut bøker innenfor alle bokgrupper på varemerker som Fagbokforlaget, Vigmostad & Bjørke, Bladkompaniet og Eide Forlag. Forlagene omsetter for over 400 millioner kroner i året og har kontor i Bergen, Oslo og Trondheim.

– Når tar dere igjen Aschehoug og blir Norges tredje største forlag, Arno Vigmostad?

– Vi er i hvert fall ikke det nå. Og jeg er overhodet ikke opptatt av det. Jeg skjønner at journalistene ser det som et poeng, men jeg er ærlig talt mer opptatt av å bygge stein på stein og ha glede av å se resultatet av det, sier forleggeren.

 

Les også. HarperCollins satser for fullt i Norge