Naja Søtje er en av vårens skjønnlitterære debutanter. Se et utvalg av debutromanene her.
Vårlistene rommer en mangfoldig bukett av skjønnlitterære debutanter. Her er et utvalg:
Moderne kjærlighetshistorie
Åsmund H. Eikenes: Håkon (Samlaget)
Åsmund H. Eikenes har tidligere utgitt to sakprosabøker, senest Sprut i 2018. Nå debuterer han som romanforfatter med Håkon (Samlaget), en moderne kjærlighets – historie om de tre mennene i Håkons liv. Det lange forholdet til Arve er trygt, men han har blitt mer dominerende. Stig inkluderer Håkon i drømmene et ukomplisert A4-liv, mens Thomas har et smil som får Håkon til å miste pusten når de møtes til tilfeldig sex en ettermiddag i januar. Resten av året blir langt fra slik Håkon hadde trodd.
Vandring til Venezia
Karen Røise Kielland: Gå med Kølle (Oktober)
Karen Røise Kielland er kunstner, og del av teater- og performance-gruppa Blood for Roses. Å gå med Kølle er en vandrebok hvor Kielland tar leseren med på gåtur fra Hov i Land til Venezia i fotsporene til kunstneren, eventyreren og fotturisten Catharine Hermine Kølle. Kølle gikk til Venezia i 1841 og Kielland fulgte etter henne i 2011, også til fots. Så langt det var mulig, vandret hun samme rute og begynte som Kølle uten kart, mobil, internett eller musikk.
Kjærlig farsportrett
Naja Søtje: Vi levde i går (Cappelen Damm)
Hun er trainee i et reklamebyrå i København, da hun en dag får hun beskjed om at faren er død. Hun reiser til Skagen for å begrave ham og lete etter tegn på hvem han var. Gjennom minner, gjenstander og fortellinger tegnes et portrett av en kjærlig far som ikke har klart å stille opp, men som har kunnet skaffe en sykkel eller gi bort de siste pengene sine hvis han mente datteren trengte dem.
Om sjalusi
Sofus Greni: Langs det utslåtte håret (Cappelen Damm)
Grenis debutroman er en roman om sjalusi. Han skildrer et forhold mellom to unge mennesker i Oslo. Nora er offer for et forelsket, men også et stadig mer grådig blikk. Det er en ubehagelig historie om kjærlighet, sorg og overgrep, som hele veien balanserer på en knivsegg mellom hengivelse og forakt, omsorg og vold.
Tilbake til øya
Line Marie Halås: Randhav (Cappelen Damm)
Halås’ debutroman handler om å savne og å huske. I forbindelse med jobben som naturkonsulent drar en ung kvinne tilbake til øya og huset hvor hun vokste opp for å undersøke tomten der kommunen skal bygge et nytt museum. Mens hun bor hjemme hos moren dukker minnene om den døde broren hele tiden opp.
Roman med lukt av klor
Kaja Marie Lereng Kvernbakken: Lukten av klor (Cappelen Damm)
Da den nye svømmetreneren kommer til bygda blir det fort klart at 17-åringen Mina er et naturtalent. Vi følger hennes forberedelser til NM, samtidig som det blir klart at ikke alt er som det skal hjemme. Mina blir fanget mellom sin egen svømmekarriere og en familie som holder på å gå oppløsning.
Et uventet vennskap
Camilla Bøksle: Det er vakrest når det skumrer (SolumBokvennen)
Vakrest når det skumrer er en erindringsroman om familie og om å bli kjent før det er for sent. Camilla og farfar vandrer gjennom Kristiansands gater. De vandrer gjennom barndommen til farfar, mimrer i gatene han gikk som barn. Han er på slutten av livet, hun snart midt i. Farfar forteller om en oppvekst forskjellig fra hennes egen, og gjennom deres tid sammen, gjennom hans minner og fortellinger, vokser et uventet vennskap frem.
Gamle minner
Karen Havelin: Les pakningsvedlegget nøye (Cappelen Damm)
Karen Havelin har en Master of Fine Arts fra Columbia University i New York, hvor hun hadde mange storheter som lærere, blant andre Paul Beatty. Underveis har hun jobbet med denne teksten, som siden er blitt antatt av Dottir Press i USA og Dead Ink i UK. Hun har jobbet parallelt med den norske utgaven. Hovedpersonen Laura bor i New York, og lider av en kronisk sykdom. Plutselig får hun besøk av en tidligere kjæreste fra gamlelandet. Og med det blir gamle minner vekket. Historien som fortelles fører oss bakover i tid, helt til vi treffer Laura som ung og frisk skøyteløper.
Hemmelig kjærlighetsforhold
Klara Hveberg: Lene din ensomhet langsomt mot min (Aschehoug)
Rakel flytter til Oslo for å studere matematikk på universitetet. Her møter hun Jakob, som underviser og som arbeider med en roman om Sofja Kovalevskaja, den første kvinnen som ble professor i matematikk. Rakel og Jakob innleder et hemmelig kjærlighetsforhold. Jakob er gift og har barn. Årene går og Rakel venter på ham, og mens hun venter, blir hun syk. Fra sengen fabulerer hun om Sofjas liv. Kan Sofja hjelpe henne med å forstå seg selv og forholdet til Jakob?
Unge kvinner
Nora Lindblad: Hold heisen (Cappelen Damm)
Lindblads debutbok lar oss møte unge, viljesterke kvinner. En vil bli et ansvarlig menneske og legger ut Chanel-vesken til 40.000 på Finn. En slutter med lykkepiller og flytter inn sammen med bærumsjenta Mia som lærer henne at det alltid er lov å ta seg et glass. Og en annen er på festival på fjellet, inni et telt, med feil gutt, i feil stilling, da det slår henne: Naturlig er et relativt begrep.
Meditasjonsleirer og personlige shoppere
Hanna Stoltenberg: Nada (Gyldendal)
Stoltenbergs debut er en bok om meditasjonsleirer og personlige shoppere. Boken følger Karin, som hele livet har flyktet fra alt og alle som vil eie henne. Hun har en datter hun sjelden kontakter, en jobb hun aldri har drømt om og hun omgås stort sett bare menn hun treffer på nettet. Men når datterens ekteskap står i fare for å gå i oppløsning, blir hun tvunget ut i en verden som krever noe av henne.
Mannen på balkongen
Filip Lundhaug: Sorte hull (Vigmostad & Bjørke)
Filip Lundhaug er utdannet politi og psykolog, og jobber nå i Kripos. Hans bokdebut følger den tidligere politietterforskeren Isak Rød, som på et hotell i Oslo blir oppmerksom på en mann som vil hoppe fra balkongen og ta sitt eget liv. Motvillig må Isak bryte inn. Mannen på balkongen ber Isak om å finne Charlotte, som forsvant brått tre år tidligere. Isak følger sporene etter Charlotte langs en knivsegg som blir stadig skarpere. Men er Charlotte i det hele tatt i live?
Om einstøingen Edvin
Michael Rindahl: Gammelgresset (Gyldendal)
Gammelgresset er fortellingen om nordlendingen Edvin, en 62-årig einstøing. Det har skjedd store omveltninger fra foreldrenes generasjon som vokste opp og bodde i små, levende øysamfunn. Og nå har kommunen betalt ham for å flytte inn til fastlandet. Nær resignert, har Edvin nå en følelse av at noe holder på å glippe, og en gryende erkjennelse av at en endring snart må skje.
Syria-drama
Trygve Kalland: Hundene i Raqqa (Aschehoug)
Trygve Kalland er statsviter og offiser, med flere utenlandsoppdrag bak seg. I bokdebuten møter leseren norske Hege Kvalvåg som blir tatt som gissel av IS i Syria. Samtidig møter den ensomme unggutten Sjur somaliske Gaal, som overtaler ham til å konvertere til islam og bli med brødrene De tålmodige. Men når gruppa planlegger å utføre et terrorangrep i Oslo, blir det vanskelig å være Sjur. Men enda vanskeligere blir det når PST, i all hemmelighet, sender ham – av alle mennesker – til Syria for å redde Hege Kvalvåg.
Sjangermiks
Ida Lødemel Tvedt: Marianegropen (Gyldendal)
Ida Lødemel Tvedt er oppvokst i Bergen og bor i Brooklyn – begge steder er sentrale i hennes debut. Marianergropen er et langessay i førtito akter, om liv og lesning, om kjærlighet og raseri, kulturkritiske positurer og bekjennelsens rolle i offentligheten. Boken beveger seg mellom Bergen, Brooklyn og Hovdebygda, og veksler mellom ulike sjangere, mellom gatevandring og intervju, monolog og nærlesninger av sakprosa og skjønnlitteratur.
Filmprofil bokdebuterer
John Kåre Raake: Isen (Gyldendal)
Manusforfatteren bak suksessfilmene «Bølgen» og «Skjelvet» bokdebuterer denne våren. I Isen har tidligere spesialsoldat Anna Aune flyktet fra alt og alle, og isolert seg sammen med forskeren Daniel Zachariassen nær Nordpolen. De skal dokumentere klimaendringenes ødeleggelser mens de lar seg drive med isen gjennom polarvinteren. En kveld blir en nødrakett skutt opp rett over den kinesiske forskningsbasen få kilometer unna. Anna og kollegaen er de eneste som er nær nok til å hjelpe. Men er nødsignalet et rop om hjelp, eller en advarsel? De tyske utgiverrettighetene ble solgt tidligere i høst for et sekssifret Euro-beløp.
Om utenforskap
Anne Nyheim: Enkepalasset (Gloria)
Enkepalasset er første bok i serien Historier fra Enkepalasset som handler om forskjellighet og utenforskap. Handlingen foregår i en bygård i Norge, på en kirkegård og på Alis kebab, som tidligere var et begravelsesbyrå. Vi møter hovedpersonen Vera, i det hun bryter opp fra sitt gamle liv og må begynne helt på nytt.
Ny krimhelt
Sven Petter Næss: Den stille uke (Aschehoug)
Sven Petter Næss introduserer med sin krimdebut en ny krimhelt til det norske krimlandskapet. Kripos-etterforsker Harinder Singh vender motvillig tilbake til småbyen han vokste opp i for å bistå det lokale politiet med å oppklare en drapssak. Axel, fabrikkdirektørens sønn, er drept, og tjue måneder tidligere forsvant en ung jente som vanket i samme gjeng som Axel sporløst. Når Singh begynner å nøste i trådene, viser det seg snart at mange har noe å skjule.