Forfatterkollega og venn Dag Solstad var blant de som hyllet Jon Michelet i Rygge kirke i dag.
– Vi var med deg på bølgene blå, enten det var gjennom dine vakre fortellinger om havets velde, med Halvor gjennom krigens strabaser eller på sjøen med deg, sa Jons eldste datter Tania von der Lippe Michelet, da Jon Michelet ble begravet fra Rygge kirke i dag. Datteren beskrev Jon som en svært deltagende og engasjert far: – Du var den som alltid pratet med oss og tok oss på alvor.
– Du var et pust fra den store verden, og bragte oss ut i den. Selv hadde du vært i halvparten av verdens land, om lag hundre. Det brennende spørsmålet var alltid om det skulle telle med at du hadde vært i transit, fortalte Tania, til humring fra kirkebenkene.
Rygges «arvegull»
Kisten var blå som havet, der den sto blant blomster og kranser i Rygge kirke. Også mye av dagens musikk hadde maritim tilknytning, temaet fra filmen Orions belte (etter Michelets roman) var preludium og Taubes «Änglamark» var blant musikken som ble fremført.
– Jon var ikke så ofte her, men han er kanskje den som har uttalt de vakreste ordene om denne kirken, sa prest Tor Bjørn A. Osberg. – Han sa at kirken ikke er Rygges arvesølv, men Rygges «arvegull».
– Du så hele mennesker
– Du ga oss Wilhelm, du ga oss Halvor og du ga av seg sjøl. Du så hele mennesker, du så ulike mennesker og klarte å beskrive dem så ulike som mennesker er, sa kulturminister Trine Skei Grande. – Jon Michelet klarte å beskrive levde liv, fordi han selv også hadde levd.
Forfatterforeningens leder Heidi Marie Kriznik beskrev sin forfatterkollega på Oktober som raus, varm og inkluderende, interessert og engasjert.
Bjørn Tore Rosendahl, faglig leder for Norsk senter for krigsseilerhistorie, fremhevet Michelets innsats for krigsseilerne, og hvor mye han har betydd for hundrevis av etterkommere: – En krigsseiler sa nylig til meg: Vi har aldri tidligere hørt så mye fint om oss som det vi opplever nå. Jeg vil hevde at grunnen til det er Jon Michelets store innsats.
Mange av ordene i kirken kretset rundt nettopp hans innsats for krigsseilerne, hans kamp for å gi en stemme til de som ikke hadde det – de svakere stilte i samfunnet.
– Storslagen!
Dag Solstad beskrev Michelet som «vår tids mest folkekjære dikter»:
– Han var en betydelig nordmann og en av mine aller beste venner, sa Solstad i sine minneord. Skulle han beskrive Jon med ett ord måtte det bli «storslagen»:
– Storslagen! Fra ytterst til innerst storslagen. Jon satte sin ære i å aldri glemme et ansikt og huske alle ved navns nevnelse.
Solstad beskrev vennens heroiske kamp, hvordan han mot slutten jobbet seg ferdig med En sjøens helt-verket, bokstav for bokstav. Michelets romanserie om krigsseilerne har blitt en av tidenes største boksuksesser:
– Jeg har aldri møtt noen som ikke unnet Jon den suksessen, sa Solstad.
(Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen / Oktober)