Vanskelig år for Vega

2018 ble et vanskelig økonomisk år for Vega Forlag. Nå setter forlaget sin lit til bokserien "Året", samt Hurtigrutas historie under krigen.

Vega Forlag er en blomst i forlagsfloraen. 2018 ble likevel et vanskelig år for forlaget rent økonomisk. Omsetningen falt nesten en million til 13,5 millioner, mens driftsunderskuddet tilsvarte året tidligere, 1,4 millioner kroner. Egenkapitalen er etter dette negativ med 2 millioner.

Solberg tilbake som salgssjef

Signeringskø på Garasjen i Tromsø.

Forlegger Finn Jørgen Solberg, som også eier halvparten av aksjene i forlaget, overlot i fjor styringen til Elen Zickfeldt, men er i år tilbake i sulkyen som salgssjef. I disse dager avslutter Solberg en svært vellykket salgskampanje for Alf R. Jacobsens siste bok Farlig Farvann, den dramatiske historien om Hurtigruta under krigsårene 1940-45.  Salgsturneen har selvsagt foregått med bruk av Hurtigruta og med seg om bord har han selvsagt hatt forfatteren selv.

Skyhøye returer

Finn Jørgen Solberg forteller at fjoråret dessverre ble preget av skyhøye returer i massemarkedet. Vega ble da også en av taperne etter gjeldssaneringen og nedbemanningen av Norsk Bokdistribusjon. Heldigvis holdt imidlertid forlaget stand hos de store bokhandlerkjedene.

På bakgrunn av de svake fjorårstallene har forlaget dramatisk kuttet kostnader, noe Solberg håper skal gi langt bedre driftstall for inneværende år: – I begynnelsen av august lå vi klart foran fjoråret og vi styrer etter et budsjett med like stor omsetning som i fjor, selv om altså kostnadene er barbert.

Suksess for bokserie og loshjelp fra Jacobsen

En årsak til optimisme er bokserien Året. Suksesserien er nå solgt i over 90 000 eksemplarer, og bygges nå videre til å omfatte hele perioden fra 1945 – 1994. I år kommer det ti nye bøker i serien. Endelig ferdigstillelse er planlagt til våren. Solberg understreker at serien har vært et stort løft for forlaget, men at alle nesten hele investeringen ble tatt over driften i fjor.

Alf R. Jacobsen har lenge vært et gullkantet navn for forlaget. I 2016 var Jacobsens Kongens Nei hovedårsaken til at forlaget den gang omsatte for 20 millioner og viste et overskudd på nære 2 millioner. Nå håper forlaget at Jacobsen med nylig utkomne Farlig Farvann, igjen skal bidra til å lose skuta trygt i havn.

Alf R. Jacobsen på HR, intervjuet av Forsvarets forum

Mottagelsen langs kysten nord i landet har i alle fall vært formidabel.