– Det går slag i slag

Det blir aktivitet nesten daglig på Litteraturhuset i Trondheim denne høsten, forteller daglig leder Trond Åm.

– Vi prøver alltid å holde fast på tre hovedpæler i programprofilen vår, med litterære arrangement, kunnskapsformidling og politiske debatter. I alt vi gjør forsøker vi å ha en balanse mellom arrangement rettet mot spesielt interesserte, og arrangement rettet mot et bredere publikum. Det er viktig for at Litteraturhuset skal ha bred legitimitet i byen, forteller Åm.

Gjengen ved Litteraturhuset i Trondheim (Foto: Benedikte Skarvik)

Litteraturhuset i Trondheim åpnet okotber 2016, og i følge Åm har huset bare fortsatt å vokse siden åpningen:

– Vi gjennomførte 213 arrangement i vårsemestret med over 16.000 publikummere. Ut i fra publikumsinteressen så langt er det ingenting som tyder på at det blir annerledes nå i høst. Det går slag i slag, og i tida framover tilbyr vi litterære arrangement nesten daglig.

Ragdes eneste opptreden

– Det er mye å glede seg til!, sier Åm om høstprogrammet. Han trekker frem at Litteraturhuset får besøk av blant andre Dag Solstad, Edvard Hoem, Maja Lunde, Marie Aubert, Nina Lykke, Johanna Frid, Thor Åge Bringsværd, Kjartan Fløgstad, Lise Myhre og Hans Olav Lahlum.

Trond Åm (Foto: Atle Nielsen)

Og det er særlig én forfatter Åm tror det vil være stor interesse for denne høsten:

– Anne B. Ragde kommer med ny roman i høst, men opptrer bare én eneste gang i høst på grunn av sykdom. Det skjer hos oss i et samarbeid med Trondheim folkebibliotek. Det blir spesielt.

Nesbø, Skåber og programserier

Det er også andre programposter hvor er revet vekk.

– Jo Nesbø samtalte med Erlend Loe om sin siste bok 17. september, og 11. oktober får vi besøk av Anthony Beevor, som er på Norges-besøk. Linn Skåber kommer 7. november for å snakke om sin bok «Til ungdommen» – det er forlengst utsolgt, sier Åm.

Selvsagt blir det fortsettelse av populære programserier:

– Vi har en egen serie hvor vi har invitert yngre forfattere til å snakke om eldre forfatterskap. I tillegg har vi en serie vi kaller «Hva er da et menneske?», hvor vi i høst får besøk av Linda Eide, Agnes Ravatn, Erik Stenvik og Hans Rotmo og et konsertforedrag med Tor Espen Aspaas. Vi er også med på å gjennomføre Trondheim litteraturfest i oktober og Sakprosafestivalen i november.