Uprisen til Stilson

Michael Stilson er tildelt Uprisen 2019 for boken "Bare spille ball".

– Fotball er sentralt i boken, men denne historien kunne like gjerne vært fra et helt annet miljø. De av oss som ikke er fotballinteresserte kjente oss også igjen i temaene. Og vi fikk innblikk i et miljø vi ikke kjenner så godt, sa juryen under prisutdelingen.

Michael Stilson ble i dag tildelt Uprisen 2019 for Bare spille ball (Cappelen Damm) under Litteraturfestivalen på Lillehammer. Juryen var også imponert over at dette er Stilsons debut:

– Juryen er imponert over at dette er forfatterens første bok, og vi håper det kommer flere bøker!

Store diskusjoner

Michael Stilson er tidligere profesjonell fotballspiller, og har i tillegg laget tv-serie for NRK om livet som fotballspiller. Han vet altså godt hvilke følelser som settes i spill i fotballen, noe juryen også la merke til:

– Forfatteren har gode beskrivelser av alt som skjer. Vi ble godt kjent med karakterene og levde oss inn i handlingen. Mye stod på spill og skildringene skapte følelser. Valgene hovedpersonen tok skapte engasjement. Mange ble irriterte og diskusjonene ble mange. Selv helt opp til storjurymøtet diskuterte vi i klassen slutten, sa juryen, og la til:

– Boken handler om ting vi ungdommer kan kjenne oss igjen i og relatere oss til. Temaer boken tar opp er blant annet prestasjonspress, kaotisk familieliv, vennskap, forelskelse og å ha høye forventinger til seg selv.

Bare spille ball handler om Fredrik, som ønsker å bli proff fotballspiller. Men foran sitt livs viktigste kamp hittil forandrer alt seg. Stilson har også mottatt Trollkrittet for boken.