Ungdommens kritikerpris 2019 til Thelle

Statsråd Trine Skei Grande og Ellen Mari Thelle vinner av UKP 2019 (Foto: Vibeke Røgler)

Ellen Mari Thelle er tildelt Ungdommens kritikerpris 2019.

– Nå er jeg veldig, veldig glad! Ungdommens kritikerpris er en utrolig kul pris å få. Det er stas å først bli nominert av en fagjury og deretter lest av så mange reflekterte ungdommer, sa Thelle etter å ha mottatt prisen på Sentralen i Oslo.

Thelle ble torsdag tildelt Ungdommens kritikerpris for romanen Bernard banker på (Flamme forlag).

Gjorde dypt inntrykk

– Ungdomsjuryen overrasker igjen når de velger en bok om to pensjonister som vinner av Ungdommens kritikerpris. Men når jeg leser begrunnelsen tenker jeg at selvfølgelig måtte det bli denne boka. Det er interessant at juryen så ujålete skriver at boka er et godt sted å være. Mange lesere er nok enige i det kvalitetskriteriet. Ved å vinne denne prisen har «Bernard banker på» bevist at det er en bok som kan nå ut til veldig mange lesere, sier prosjektleder for Ungdommens kritikerpris i Foreningen !les, Bjarte Bakken.

190 elever fra syv juryklasser i videregående skole har de siste fire månedene lest og diskutert åtte norske skjønnlitterære bøker utgitt i 2018. Bøkene ble nominert av en jury fra Norsk kritikerlag. Torsdag 14. mars kåret elevene Ellen Mari Thelle til vinner av Ungdommens kritikerpris 2019.

I elevjuryens begrunnelse heter det blant annet:

Årets vinner skiller seg ut med en dyp og trist problemstilling, men vi satt likevel igjen med en positiv følelse og et dypt inntrykk av boka til slutt. […] Det er en bok med et budskap og en oppfordring til å gripe mulighetene livet gir, og ta sjansene mens man kan. Selv om man tror man har god tid, vet man aldri når det kan være for sent.

De nominerte var:

Marit Eikemo – Gratis og uforpliktande verdivurdering. Samlaget

Trude Marstein – Så mye hadde jeg. Gyldendal

Sonja Nyegaard – Mørket er et mirakel. Kolon

Per Petterson – Menn i min situasjon. Oktober

Kjersti Skomsvold – Barnet. Oktober

Ellen Mari Thelle – Bernard banker på. Flamme

Gunnhild Øyehaug – Presens maskin. Kolon

Stig Aasvik – Ordføreren i Oslo. Cappelen Damm

Nominasjonsjuryen fra Norsk kritikerlag har bestått av Ida Vågsether, Gro J. Nilsen og Ola Jostein Jørgensen.