Ukrainske Jurij Andrukhovytsj og russiske Mikhail Sjisjkin møtes på Bjørnsonfestivalen i september.
– Vi får besøk av ukrainske Jurij Andukhovytsj og russiske Mikhail Sjiskin som vil møtes for å snakke om krigen og bakgrunnen for den, sier festivalsjef Johild Kosberg Bredin.
Både Jurij Andrukhovytsj og Mikhail Sjiskin er blant de mest anerkjente forfatterne i sine hjemland. Begge er sterkt kritiske til Putin, Sjisjkin forlot hjemlandet for mer enn tjue år siden og har fortsatt sin motstand mot regimet i Moskva fra Sveits. I tillegg til fellesarrangementet skal de delta på hver sin programpost knyttet til egne forfatterskap, og Jurij Andrukhovytsj sin roman, «Moskoviaden», kommer på norsk like før festivalen.
En annen programpost knyttet til krigen er «Krig og fakta» i samarbeid med Norsk Journalistlag Møre og Romsdal.
– Her vil vi se nærmere på hvordan Russland helt konkret driver sin desinformasjonsvirksomhet og hvordan norske medier faktasjekker materiale som kommer fra krigen, sier kunstnerisk rådgiver Synnøve Haga.
Kina og verdensproblemer
Årets Bjørnsonfestival retter også søkelyset enda lenger mot øst i seminaret «Hvor går Kina?». Her blir det innledninger om Kinas politiske ambisjoner, Kinas klimapolitikk og menneskerettighetssituasjonen. I tillegg vil nylig hjemkommet NRK-korrespondent Kjersti Strømmen snakke om livet i Kina sett fra innsiden.
Den populære programposten «Verdensproblemene» har samlet et stort publikum de siste årene og videreføres også i år. Der samles et knippe kunnskapsrike og samfunnsengasjerte mennesker til å snakke om de største utfordringene verden står overfor. Årets panel består av Anders Giæver fra VG, Espen Aas fra NRK, Sun Heidi Sæbø fra Morgenbladet og Kjersti Strømmen fra NRK.
Klima og naturmangfold
Kampen mot klimaendringer og tap av naturmangfold er blant andre temaer som blir viet flere programposter i september.
– Vi får blant annet besøk av Bjørn Samset, fysiker og en av våre aller fremste klimaforskere. Han er medlem i FNs klimapanel og har skrevet boka «2070. Alt du lurer på om klimakrisen, og hvordan vi kan komme oss forbi den». På festivalen skal han holde foredrag om klimastatus. I tillegg skal han være med på et arrangement knyttet til hvilke fornybare energikilder vi bør satse på sammen med Trine Skei Grande og Anders Bjartnes fra Norsk klimastiftelse, forteller Synnøve Haga.
I arrangementet «Grønn tallerken» vil musiker Bjørn Watn fortelle om hvordan han og mannen dyrker grønnsaker og produserer honning på Haugneset gård. Og i programposten «Bare et dyr?» rettes fokus mot menneskets behandling av dyra vi deler klode med.
– Og ikke minst gleder vi oss til å vise årets festivalutstilling «Naturtro» som tar utgangspunkt i vårt forhold til naturen. Hva betyr det å være tro mot naturen? Hva betyr det å tro på naturen? Dette er blant spørsmålene som stilles, og utstillingen inneholder både litterære, performative og visuelle verk, sier festivalsjef Johild Kosberg Bredin.
Den årlige festivalutstillingen er et samarbeid med Møre og Romsdal kunstsenter, og det er kunstnernettverket Concerned Artists Norway (CAN) som står bak utstillingen.
Bjørnsonfestivalen får også besøk av en rekke andre gjester, deriblant den polske journalisten Witold Szablowski, språkforsker Helene Uri, VG-kommentator Shazia Majid, Donald-tegner Arild Midttun og de skjønnlitterære forfatterne Vigdis Hjorth, Ida Hegazi Høyer, Hilde Susan Jægtnes og Victoria Kielland.