«Tråder» er Oscar-kandidat

Forfatter og filmskaper Torill Koves "Tråder" er valgt ut som en av 63 kandidater til årets Oscar-nominasjon for beste animerte kortfilm.

Filmen, og boken med samme tittel (utgitt av Cappelen Damm), ble lansert på forsommeren i år. Med dette har alle Torill Koves fire filmer blitt nominert til Oscar. I 2006 ble hun tildelt den ettertraktede prisen for Den danske dikteren. Hun har også mottatt flere andre gjeve priser. Shortlisten, med fem nominerte filmer, offentliggjøres 23. januar 2018.

MED NY OSCAR-NOMINASJON: Torill Kove (Foto: Ida Meyn)

Toronto-gjennombrudd
Tråder fikk sin internasjonale premiere under Toronto International Film Festival i september. Historien handler om en kvinne og et barn som blir ført sammen av en magisk, rød tråd. De knytter sterke bånd. Barnet vokser og lærer kjærlighet og tillit, og til slutt også hvordan hun må løsrive seg og knytte egne og nye bånd.

Ny retning
Filmen markerer en ny retning for Torill Kove som filmforteller, mener Norsk filminstitutt som har støttet prosjektet. Historiene i Min bestemor strøk kongens skjorter, Den danske dikteren og Moulton og meg preges av underfundighet og humor. Tråder er dialogløs og bærer i seg et stort alvor om tilknytning og løsrivelse og forholdet mellom forelder og barn. Mikrofilm ved Lise Fearnley og Tonje Skar Reiersen har også vært produsenter for Tråder.

Torill Kove (f. 1958) er fra Hamar, men har i en årrekke bodd i Canada. Hun er en original, kritikerrost og prisbelønt animasjonsfilmskaper, illustratør og bildebokskaper.