«Får deg til å gråte av glede»

En mer enn tre timer lang film om et bibliotek? I kveld kan du se Frederick Wisemans kritikerroste film «Ex Libris: New York Public Library» på Cinemateket i Oslo. 

Tre timer og 17 minutter. Det er slett ingen sprintdistanse 88 år gamle Frederick Wiseman har begitt seg ut på med sin film om New York Public Library. Ex Libris ble av flere kåret til en av fjorårets beste filmer.

Den nest beste, ifølge New York Times, kun slått av Christopher Nolans Dunkirk, melder Cinematekets hjemmesider, som sakser fra den internasjonale responsen. «Wonderful, expansive and wholly absorbing» var karakteristikken de ga Wisemans bibliotek-dokumentar.

Det godes kamp

Ex Libris: New York Public Library hadde premiere på filmfestivalen i Venezia i september, der den vant to priser og fikk svært positiv mottakelse fra både kritikere og publikum. «En film om betydningen av kulturhistorie og sannhet (to ting som er under angrep disse dager),» skrev Time Out. «Frederick Wisemans episke Ex Libris kan få deg til å gråte av glede; det er det godes kamp som kjempes her. Det er ikke ofte en film er et offentlig gode, og enda sjeldnere et viktig sådan. Her er unntaket.»

Rikt og sammensatt bilde av en institusjon

Wiseman har en ganske spesifikk og spesiell metode som dokumentarfilmskaper; han benytter seg aldri av tradisjonelle, journalistiske virkemidler som intervjuer, fortellerstemmer, musikk, arkivklipp eller andre illustrasjoner. I stedet er han til stede i konkrete situasjoner i de miljøene han portretterer, og lar scenene spille seg ut, uten hans synlige medvirkning. Han liker ikke uttrykk som «flue på veggen» eller «observerende dokumentarfilm», selv om de ofte blir brukt i beskrivelser av filmene hans; i stedet mener han at han skaper noe aktivt gjennom utvalget av scener, som sammen skaper et rikt og sammensatt bilde av den aktuelle institusjonen, skriver Cinemateket i sin presentasjon av regissøren og filmen.

«Overwhelmingly stimulating»

Ex Libris handler om New York Public Library med utgangspunkt i hovedfilialen på 5th Avenue og på elleve av de 92 filialene rundt omkring i byen. Filmen tar for seg biblioteket som kulturinstitusjon og møtested, og om bibliotekets nye roller i den digitale tidsalderen. Vi får være med på styremøter og på arrangementer, med blant andre Patti Smith og Elvis Costello, og vi får på denne måten et innblikk i hvordan institusjonen fungerer og hvilken rolle den har i lokalsamfunnet.

Og denne tilnærmingen fungerer, skal vi tro Slant Magazine: «Ex Libris is overwhelmingly stimulating, suggesting a college course and a guided tour that have been wedded together as a work of prismatic humanist art.»

Til andre cinematek-byer

Hvis du ikke bor i nærheten av Cinemateket i Oslo: Fortvil ei. Ex Libris blir vist på alle de norske cinematekene, altså i seks andre byer, fremover.

 

(Alle foto fra Frederick Wisemans Ex Libris: New York Public Library)