Ting nordmenn ikke ser

Finske Sanna Sarromaa har bodd i Norge i over ti år. Nå viser hun oss alt vi ikke ser.

Sanna Sarromaa ser nordmenn med finske øyne. Og hun mener det gjør henne i stand til å se hva nordmenn ikke ser. – Denne boken ville ut, sier dagens forfatter. 

 

Forfatter: Sanna Sarromaa, 36 år.

 

Aktuell med: Norske tabuer, Spartacus. En bok om norske blindpunkter sett med finske øyne.

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken?

norske-tabuerDenne boken ville ut. Jeg hadde den inni meg. I løpet av mine mer enn ti år i Norge hadde jeg samlet inn nok stoff til å skrive en bok om ting nordmenn ikke ser, eller ikke innrømmer – eller ikke vil se og ikke vil innrømme. Jeg har hatt et korstog mot etablerte sannheter i samfunnet og denne boken er en samling av dem.

 

Tre favoritter:

Det virker som alle mine store leseopplevelser er fra tiden jeg var liten. Det er fortsatt tre bøker fra jeg var cirka ti år som jeg føler har gjort det største inntrykket og formet meg som menneske: L.M. Montgomerys Rilla of Ingleside (hva heter denne boken på norsk?), en av de siste bøkene i Anne fra Bjørkely-serien, Louisa Alcotts Småfrøkner og Charlotte Brontës Jane Eyre. Disse tre bøkene gjorde meg til en leser og skribent, derfor er de så viktige.

 

Uslipt diamant:

Jeg gleder meg veldig til Husmorboka av Iris Furu. Kommer ut på slutten av oktober.

 

Sist leste bok:

Jeg leste Riikka Pulkkinens Paras mahdollinen maailma. Nordmenn, gled dere til denne kommer ut på norsk! Mens dere venter på den, les hennes Sannheten. Skjønnlitteratur på sitt aller, aller beste.

 

Hvordan jobber du?

kjokkenselfie-av-forfatteren
Kjøkkenselfie av finne som ser nordmenn i kortene.

Jeg liker å ta med meg Macen og parkere meg på en koselig kafé der jeg sitter, skriver og drikker kaffe og innimellom til og med musserende vin (”Write drunk, edit sober”, sier min kjøleskapsmagnet). Akkurat nå venter jeg på å få ånden over meg slik at jeg kan begynne på en ny bok. Når jeg sitter på en kafé, føler jeg at jeg får jobbe alene og konsentrert samtidig som jeg ikke er helt alene i verden. Jeg koser meg.

 

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt stevnemøte med?

Gilbert Blythe, kjæresten og mannen til Anne fra Bjørkely. Men jeg hadde gått på date med ham før han rekker å bli forelsket i Anne. Gilbert er min!

 

Hvem blir neste norske nobelprisvinner i litteratur?

Heidi Linde, håper jeg.

 

Hvis du var kulturminister for en dag?

Jeg hadde kuttet ut all støtten til Nynorsk avissenter. Det er så urettferdig at samtidig som dyktige journalister i mange aviser får sparken, så får dårligere – eller til og med dårlige – journalister faste jobber bare fordi de har gått på et lynkurs i journalistikk og skriver på nynorsk.

 

sannaFacebook og sosiale medier – fest eller kolera?

Som en rimelig antisosial introvert som trives best alene, elsker jeg sosiale medier. De gir meg muligheten til å være sosial på mine egne premisser samtidig som jeg er alene. Jeg blir ikke utmattet (slik som jeg ofte blir sammen med folk) fordi jeg kan logge av når jeg har fått nok. Facebook gir mulighet til å være sosial i små doser og skriftlig. Genialt!

 

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet:

Jordbærstedene finnes utenfor nettet! Alt er bedre på papir: Bøker, aviser og brev! Jeg bruker datamaskin så mye på jobben at når jeg har fri, så finner jeg jordbærne andre steder. Akkurat nå er jeg helt forelsket i en liten papirbutikk, Papershop, i Fredrikinkatu i Helsinki. De har for så vidt også nettsider, så hvis man absolutt skal være på nett, er www.papershop.fi stedet. Jeg elsker kalendere, brevpapir og postkort!

 

Fjellklatring med Jo Nesbø eller lang lunsj med Linn Ullmann i Central Park?

Jeg går for Central Park med Linn Ullmann. Jeg liker sentrale, urbane steder med nærhet til Starbucks og morderne fasiliteter slik som innedo.