Tilbake til lokalavisa

– Jeg kunne ikke la denne muligheten gå fra meg, sier Sigbjørn Vedeld, som i oktober forlater Juritzen til fordel for lokaljournalistikken.

– Det har vært kjempegøy å jobbe i Juritzen, og jeg forlater bokbransjen med blanda følelser. Jeg syns det er utrolig gøy å jobbe med bøker – det gir meg noe eget å jobbe med bøker og litteratur, forteller Sigbjørn Vedeld. Nå tar han spranget tilbake til journalistikken, og blir redaktør i Oppegård Avis.

– Jeg er jo utdannet journalist, og det siste halvåret har jeg kjent på at jeg savner journalistikken.

Tilbake til lokaljournalistikken

Vedeld startet sin karriere i lokaljournalistikken, den gang da i Setesdølen. Senere fikk han jobb i Se og Hør, før han i 2016 startet i Juritzen som PR-ansvarlig. Nå gleder han seg til å returnere til lokaljournalistikken, som han er særlig tilhenger av.

– Den første jobben jeg hadde, var i en lokalavis, og jeg husker det som en artig tid. Nå kom den muligheten her, og jeg kunne ikke la den gå fra meg, sier han, og legger til:

– Jeg tror lokalavisen kommer til å ha en kjempeviktig plass i folks hverdag i mange år fremover, rett og slett fordi det er så nært.

Håper på fortsatt bredde

– Boka vil alltid være en del av meg, det var det også før Juritzen. Men man skal vel aldri si aldri, sier Vedeld på spørsmål om dette er et endelig takk og farvel med bokbransjen.

– Jeg slutter i Juritzen med et veldig godt forhold til mine kolleger og til Arve. Jeg fikk rett og slett et tilbud som jeg syns var kjempespennende. Jeg er journalist og vil være journalist – i hvert fall nå i livet, sier Vedeld.

Han trekker særlig frem arbeidet med Juritzens krimlitteratur som spesielt givende de siste årene:

– Å jobbe med krimforfattere har vært veldig, veldig gøy. Fortielsen var den første boken jeg var med på å gi ut, og det å se hvilken standing Jørgen Jæger har fått både ute hos leserne og bokhandlerne har vært utrolig spennende. Et annet høydepunkt var å reise Norge rundt i en uke sammen med Cecilia Samartin. Hun har noe helt spesielt ved seg, sier Vedeld, og trekker frem en av høstens bøker som spesielt viktige:

I min fars hus er den sterkeste boka jeg har vært borti. Ingegerd Henriksen er en utrolig modig debutant, som tør å skrive en så sterk historie. Boka har en enorm kraft og potensiale. Det er en bok som må ut til massene.

Hva er dine tanker om bokbransjen fremover?

– Jeg håper floraen av bøker og bredden i tilbudet fortsatt vil være der. Bokbransjens største utfordrere er mobil og nettbrett. Da vi utga den første boken til Marcus & Martinus fikk vi kritikk av sakprosaforfatter Ottar Grepstad for å utgi det han kalte en «uviktig bok». Hovedpoenget i mitt tilsvar på NRK Kulturnytt ble klippet bort: «Dersom denne boken gjør at barna bruker bittelitt mer tid på bøker, og litt mindre på iPad, synes jeg vi har gjort en god jobb». Dette poenget er minst like viktig i dag. Vi må oppfordre hverandre til å lese mer – store som små.