Tiger utfordrer leseløver

Tiger Garté topper Gresvik forlags høstliste, med ny serie for barn og ungdom.

Da jeg ble spurt om å skrive en bok om en tøff jente-helt, greide jeg ikke si nei, sier Tiger Garté.

Han har mange baller i lufta for tiden, med det nystartede Tigerforlaget og den enda ferskere Debutantfestivalen. Nå blir han også barne- og ungdomsbokforfatter.

Står utenfor det meste

– Jeg har lenge hatt lyst til å skrive for ung ungdom, for å skape leselyst og få flere barn og ungdommer til å lese og fatte interesse for litteraturen. Da jeg ble spurt av forlegger Marte Gresvik om å skrive en bok om en tøff jente-helt, greide jeg ikke si nei, selv om jeg allerede hadde for mye å gjøre. Har man det artig med det man gjør, kan man gjøre nesten hva som helst uten å gå i bakken. Dermed har jeg satt meg fore å skrive ut ei historie om ei ung jente som står utenfor det meste, og sliter både med seg selv og andre i rundt seg.

Emo-Elliken

Emo-Elliken og jakten på Johnny Dean er første bok i en serie om den femtenårige emo-jenta Elliken og hennes kompromissløse holdning til alt og alle. Nærmest mot sin vilje, blir Elliken blandet inn i et dobbeltmysterium, som både inneholder en potensiell miljøkatastrofe og kidnappingen av verdens mest populære popstjerne.

Slår tilbake

Hvordan ble Emo-Elliken født?

– Da karakteren Emo-Elliken begynte å vokse i hodet mitt, ville jeg gjøre det stort og synlig og interessant for de fleste. Jeg ville at jenter skulle fatte interesse for henne, men også gutta, og da blei krim den beste løsninga. Det kler henne rett og slett, og gir henne muligheten til å slå tilbake og bevise at også hun kan lykkes og få til ting, kanskje ting som de fleste andre ikke tør å ta tak i også, sier Tiger Garté, og legger til:

– Hun har bein i nesa, og står på til hun faller dødssliten om. Jeg har nok skrevet ut litt om meg selv, egentlig, i en jentes sinn og kropp. Rart, men fantastisk morsomt. Jeg har rett og slett kosa meg under skrivinga, og alle som har lest har kommentert nettopp det: De har sagt at «jeg ser at du har storkosa deg når du har skrevet dette!»

Misliker oss sjøl

Du kaster deg på «ung krim-bølgen» etter blant andre Horst og Egeland?

– Kanskje, kanskje ikke. I hvert fall ikke bevisst. Jeg tror jeg gjør det litt annerledes enn dem. Og at kanskje Elliken er hakket tøffere i tonen enn deres karakterer. Elliken er helt på grensa egentlig, og jeg er litt spent på hvilke reaksjoner som kommer på karakteren hennes. Hun stjeler fra klesbutikker, kler seg i nagler og ser frem til å kunne drikke seg drita. Det selvdestruktive i henne skinner igjennom, men samtidig tror jeg mange unge har det slik. Voksne også, for den saks skyld, sier Garté og fortsetter: – Vi misliker oss sjøl litt, av og til, om vi liker å innrømme det eller ei. Det viktigste er likevel å være god, og la godheten vinne, tenker jeg. Som min mor pleide å si til meg: «Gjør ditt beste Tiger, så er dét alltid godt nok.»

Trenger lite søvn

 Du har et relativt kort, men likevel spredt forfatterskap – hvor bærer det?

– Det blir flere bøker i serien om Emo-Elliken de neste åra, men det blir nok et stykke imellom. Dette er et overskuddsprosjekt og jeg har ikke akkurat mye fritid om dagene. Jeg skriver om Elliken på fredags- og lørdagskvelder. Og netter. Samboeren min går som regel og legger seg i tolv-ett-tida, og så sitter jeg og skriver til fem-seks om natta, og så står vi opp sammen i ni-tida. Jeg får gjort mye, takket være lite behov for søvn og en forståelsesfull kjæreste, som ordner de andre tinga jeg trenger og bidrar både med lese- og redigeringshjelp.

Han røper at han i tillegg til Elliken har to store romanprosjekter liggende: En svær krim og en enda større vanlig roman.

– De blir nok liggende noen år. Hovedfokuset mitt nå er Tigerforlaget.

Snakker samme språk

Hvorfor valgte du lille Gresvik for Elliken?

– Jeg liker å være en outsider. Har alltid vært sånn. Når det gjelder Gresvik så kjenner jeg forleggeren, og vi snakker samme språk. Jeg jobber bare med folk jeg går godt overens med. Rett og slett fordi det er så mye jobbing og så intenst når det står på, at det må være alle for en og en for alle, sier Tiger Garté.

Forlegger Marte Gresvik beskriver Emo-Elliken og jakten på Johnny Dean er en storsatsning for lille Gresvik Forlag, som stadig vokser: – Å få Garté med på laget er veldig spennende!

Gresvik og Garté håper at Elliken kan bli en selvstendig, original karakter i den norske ungdomskrimjungelen. Bok nummer to kommer høsten 2015.

Snusen på suksess

Gresvik Forlag hadde sin første utgivelse i 2010, og runder i høst 24 utgivelser, hvorav to er e-bøker. – I vår solgte vi også rettighetene til vår bok Snusen og Tinni. Et eventyrlig vennskap, til Tyskland og Sverige, og to store forlag i USA er interessert i boka vår. YouTube-videoene om de to vennene er sett av snart 500 000 mennesker, og den ville reven og den tamme hunden har sjarmert folk over hele verden.

Gresvik rev