Tidenes yngste krimprisvinner

Foto: Anna-Lena Ahlström / Bazar Forlag

Christoffer Carlssons «Den osynlige mannen från Salem» har blitt kåret til Årets beste svenske kriminalroman av Svenska Deckarakademin.

Med sine 27 år er Christoffer Carlsson tidenes yngste mottaker av Deckarakademins pris. Det er Bazar Forlag som har Carlssons bøker i Norge. Tidligere har de utgitt den kritikerroste Tilfellet Vincent Franke, og hans andre roman Den enøyde kaninen utgis allerede i januar.

Svenska Deckarakademin har som formål å fremme kriminallitteratur og sakprosa om denne genren ved å utgi kvalitetskrim og faktalitteratur, samt å øke publikums oppmerksomhet ved hjelp av prisutdelinger.

Den osynlige mannen från Salem vant prisen med følgende begrunnelse: «Sterk noirroman med fortettet stemning av melankoli og resignasjon. Den osynlige mannen från Salem er en velskrevet og fascinerende kriminalroman – det er et forbrytelsesdrama og samtidig en fengslende oppvekstskildring.»

«Imponerende debutarbeid»

De andre nominerte til årets pris for beste kriminalroman var Arne Dahl med Blindbock , Håkan Nesser med Levande och döda i Winsford, Johan Theorin med Rörgast og Katarina Wennstam med  Stenhjärtat.

Den usynlige mannen fra Salem er Carlssons tredje roman og den første i en planlagt serie om politimannen Leo Junker. Boken er også Sveriges offisielle bidrag til den prestisjetunge skandinaviske krimprisen Glassnøkkelen.

Knut Faldbakken anmeldte Carlssons første roman: Tilfellet Vincent Franke i VG til terningkast fem: «Det går bratt utfor med personene i denne romanen. Men Carlssons start på forfatterkarrieren peker stikk motsatt vei. Dette er et imponerende debutarbeid!»

Christoffer Carlsson kommer fra Halmstad i Sverige og bor nå i Stockholm. Ved siden av forfattervirket er han kriminolog og tilknyttet Universitetet i Stockholm.