I ukens "Ti på tirsdag" presenterer vi ti Hamsun-skikkelser som er over middels fascinerende.
For hundre år siden satt Knut Hamsun og skrev på Markens Grøde, boken som ga ham Nobelprisen i litteratur fire år senere. Mange holder den som hans mest elskede roman, denne hyllesten til jordbrukeren, nybrottsmannen som «brøyter seg rydning» og lever av det jorden gir. Andre finner kanskje Glahn eller Edvarda fra Pan enda mer facinerende.
Her er ti klassiske Hamsun-figurer, og vi begynner med Isak som brøyter seg rydning:
1. Isak Sellanrå
Nybrottsmann og helt fra Markens Grøde (1917). Brøyter seg rydning i tykkeste skogen og etablerer et mønsterbruk sammen med hustruen Inger.
Åpningssetning: «Den lange, lange sti over myrene og ind i skogene hvem har trakket opp den?»
2. Johan Nilsen Nagel
Vandrende uromoment i gul dress. Hovedpersonen i Mysterier(1892) ankommer Lillesand med fiolinkasse under armen, blåsyre i lommen og kjærlighet i blikket.
Åpningsetning: «Ifjor midt på sommeren blev en liten norsk kystby skueplassen for nogen høist usædvanlige begivenheter.»
3. Thomas Glahn
Hovedperson i Pan (1894). Løytnant og jeger som begjærer handelsmann Macks datter Edvarda, som han ikke får.
Åpningssetning: «I de siste dager har jeg tænkt og tænkt på Nordlandssommerens evige dag.»
4. August
Hovedperson i Landstrykere (1927), August (1930) og Men livet lever (1933). Hamsuns kanskje mest fascinerende skikkelse. Verdensmann med hodet fullt av ideer og igangsetter av store prosjekter. Gjør mye rart både alene og sammen med sin unge venn Edevart.
Åpningssetning August: «Polden utvikler sig.»
5. Knut Pedersen
Hovedperson i Under Høststjærnen (1906) og En Vandrer spiller med Sordin (1908). Middelaldrende og forelsket vandrer som livnærer seg av forefallende arbeid. Har samme navn som Hamsun hadde før han tok Hamsun, og har også en fortid som dikter.
Åpningssetning Under Høststjærnen: «Sjøen lå speilblank igår og den ligger speilblank idag.»
6. Edevart Andreassen
Augusts unge venn fra Landstryker-bøkene. Hjelpeløst forelsket i Lovise Margrete Doppen, som til slutt lokker ham med seg til Amerika.
Åpningssetning Landstyrkere: «To Mænd kom ruggende nordover fra Nabogaarden, de var mørke i Ansiktet og med tynt, graanet Skjæg, den ene av dem bar en Veivspil paa Ryggen.»»
7. Benoni Hartvigsen
Enkel og troskyldig sjel fra dobbeltromanen Benoni og Rosa (1908). Benoni begynner som postbud, men via et par sildevarp avanserer han til kompanjong med selveste Mack på Sirilund. Elsker Rosa, som han etter mye om og men får.
Åpningssetnng Benoni: «Det ligger skog mellom sjøen og Benonis hus»
8. Rosa Barfod
Vinglete prestedatter som ikke helt vet om hun bør gifte seg med Benoni eller den hjemkonmne student Nikolai Arentsen. Lar Mack bestemme mye.
Åpningssetning Rosa: «Vinteren 18** reiste jeg til Lofoten med en av Rønnebergs fiskejagter fra Ålesund
9. Ferdinand Mack
Handelsmann og konge på hjemstedet Sirilund. Opptrer i Pan (1894) og Benoni og Rosa (1908). Rik manipulator som har sex-orgier med tjenestejentene sine i badekaret og som ellers herjer voldsomt med menneskene rundt seg.
10. Edvarda Mack
Bortskjemt datter av handelsmann Mack på Sirilund. En av hovedpersonene i Pan. Også med i Benoni og Rosa. Elsket av løytnant Glahn i Pan og frustrert småbarnsmor i de andre bøkene. Ligger med bøkenes ”sladrekjerring” Gilbert Lapp.
(På venteliste: Den navnløse hovedpersonen i Sult (1890). Kan egentlig erstatte hvem som helst av de overnevnte på en god – eller kanskje helst dårlig – dag.)