Pulitzer til Vietnam-thriller

Viet Thanh Nguyen fikk Pulitzerprisen for fiction for boken "The Sympathizer".

Viet Thanh Nguyen er født i Vietnam og oppvokst i USA. The Sympathizer er hans debutroman. Mandag kveld fikk han Pulitzer-prisen for romanen.

 

sympathizerThe Sympathizer er historien om en splittet mann, hvis politiske standpunkt kræsjer med hans personlige lojalitet.

Året er 1975 og Saigon er i fullt kaos. En sørvietnamesisk general sitter i huset sitt og drikker whisky mens han, ved hjelp av en sin lojale kaptein, lager en liste over hvem som bør få være med siste fly ut før Vietcong kommer. Blant dem som får flypass ut er naturlig nok både generalen og kapteinen, men vel fremme i USA viser det seg at kapteinen har helt andre sympatier …

The Sympathizer er hovedsaklig hans historie.

Viet Thanh Nguyen er professor ved Universitetet i Southern California og har skrevet sakprosabøker tidligere. The Sympathizer er hans første roman.

 

Tre finalister 

Pulitzer-vinner: Viet Thanh Ngyuyen

Pulitzerprisen har ingen offisiell nominasjonsliste. Først når vinneren er klar røpes hvilke andre som har vært i finalen. Denne gang var det Kelly Links Get in Trouble: Stories    og Margaret Verbles Maud’s Line.

 

Flere kategorier

Pulitzerprisen deles ut i en rekke kategorier innen journalistikk og litteratur. Prisen for beste drama gikk i år til musikalen Hamilton av Lin-Manuel Miranda. Beste poesibok til Ozone Journal av Peter Balakian og prisen for beste sakprosabok til Black Flags: The Rise of ISIS, av Joby Warrick.