Thomas Engers bøker blir tv-serie?

For kort tid siden utkom den siste boken i Thomas Engers krimserie om Henning Juul. Nå kan bøkene bli film.

Det er TV3 som har kjøpt rettighetene til å lage TV-serien, som eventuelt vil få tittelen Skinndød.

– Alt avhenger fortsatt av at vi klarer å få finansieringen i orden, det er jo alltid den store flaskehalsen for mange spennende prosjekter. Vi har søkt om full produksjonsstøtte hos NFI og jeg skal selv være med og skrive manus, forteller Thomas Enger til BOK365.

 

Joner i hovedrollen

Skuespiller Kristoffer Joner, som vi sist så i storfilmen Bølgen, er tiltenkt hovedrollen som Henning Juul.

– Joner har vært inne i bildet helt siden 4 1/2 kjøpte opsjonene til bøkene mine tilbake i 2010. Patrik Syversen er med på regi, og Karin Julsrud er produsent. Øvrig cast er ikke bestemt ennå, men vi har noen spennende navn på blokka. Jeg er strålende fornøyd med at Kristoffer skal spille Henning Juul. Kristoffer har en egen evne til å gestalte mennesker på en ekte måte, og jeg gleder meg til å se hva han kan gjøre med en så sårbar, men samtidig handlekraftig karakter som Henning, sier Enger.

Gyldendal_Enger_Banesår_v2
KONKLUSJON: Banesår er den siste boken i serien om Henning Juul, og kom på norsk i oktober.


Stor i Tyskland

Flere av bøkene om Henning Juul er også solgt til utlandet, og de har gjort det sterkt i land som Tyskland – hvor Enger har blitt kjendis. I forrige uke ble det også kjent at Orenda Books i England har kjøpt rettighetene til de to siste bøkene i serien, Våpenskjold og Banesår. De tre første er allerede ute på engelsk.

– Orenda Books er en særdeles våken og aktiv forlegger som har store planer for mitt forfatterskap. Det lover godt for fremtiden. De utgir fra før bøkene til Gunnar Staalesen. I tillegg til England, og resten av det engelskspråklige markedet, er hele serien foreløpig solgt til Danmark, Nederland og Tsjekkia, og så kommer med all sannsynlighet Tyskland med et kontraktsforslag på resten av bøkene i løpet av denne uken. Polen har også vist interesse for å kjøpe rettighetene til hele serien. Totalt har jeg 26 forleggere rundt omkring i verden, forteller den suksessrike forfatteren.


Ambisiøst prosjekt

Den-onde-arven
VANT: Thomas Enger har opplevd suksess også med sin ungdomsroman, som vant UPrisen i 2014.

Allerede i 2008, da Enger presenterte ideen sin for Gyldendal forlag, så han for seg en krimserie som også kunne overføres til lerretet. Den tidligere journalisten tok sluttpakke fra Nettavisen i 2008 for å virkeliggjøre skrivedrømmen, og han har senere arbeidet nesten hver eneste dag gjennom flere år for å skrive serien. Enger har også utgitt ungdomsboken Den onde arven, som vant Uprisen i 2014.

– Jeg pleier å stykke opp arbeidsdagen med å jobbe hjemme noen timer først, og så går jeg ut og setter meg på en kafé etter lunsj. Jeg er ganske disiplinert av meg; jeg er jo min egen arbeidsgiver, og det er få dager gjennom et helt år hvor jeg ikke jobber. Da inkluderer jeg helger og helligdager og julaftener også, hvis det er dét som må til, beskriver Enger, og forteller samtidig at det har vært tøft å arbeide med en serie hvor gjerningsmannen ikke avsløres før i den siste boken.

 

– En lang reise

– Med Skinndød, min første bok, hadde jeg mange detaljer på plass før jeg begynte å skrive. De neste romanene har ikke vært like detaljerte i planleggingen, men jeg liker også ikke å ha hele historien klar før jeg begynner. Da blir reisen interessant og underholdende for meg også.  Det har vært en lang reise for Henning, og for meg. Å skrive fem bøker som alle skal henge sammen plotmessig, der gjerningsmannen er skjult helt fram til det siste, har vært en krevende øvelse. Men jeg hadde lyst til å gjøre noe ingen har gjort før meg, og det er veldig deilig endelig å være i mål, forteller Enger til BOK365.


(Hovedfoto: Camilla Stephan)