Tenksom sakprosa til dovne dager

Anne Karin Sæther Foto: Maja Hattvang

BOK365s sommeranbefalinger av norsk sakprosa.

Her gir vi deg fem viktige bøker å ta med seg inn i sommeren.

* Med kollegaer som Donald Trump, Theresa May og Vladimir Putin, faller mye i fanget på Angela Merkel. Aftenpostens korrespondent i Berlin, Ingrid Brekke har skrevet en fortjenestefull biografi om Merkel. Ansiktet hennes er blitt velkjent for oss, men hvem er hun? Hvilken bagasje har hun med seg fra oppveksten i Øst-Tyskland? Boka kom ut sent sist sommer, men er kanskje bare blitt enda mer aktuell. I høst er det valg i Tyskland.

Ingrid Brekke: Angela Merkel. Et europeisk drama (Kagge, 2016) 

Ingrid Brekke. Foto: Kagge Forlag

 

* Følger man nyhetssendingen, får man lett inntrykk av at politikerne har bra innsikt og rasjonelt overblikk på det meste. Tidligere FN-soldat, nå Dagblad-journalist, Kristoffer Egeberg forteller sobert den nesten utrolige historien om hvordan politikerne og forsvarsledelsen ofte har latt tilfeldighetene styre skjebnen til norske soldater i utlendighet. Spennende og lærerik, men også opprørende lesning.

Kristoffer Egeberg: Fredsnasjonen Norge (Kagge, 2017)

Kristoffer Egeberg Foto: Sturlason

Les også: – Vi har ikke vært ærlige, sier Kristoffer Egeberg

 

* NFFs store sommerserie Faktasjekken på NRK P2 er i full gang. Gledelig nok gikk Rolf Stenersen inn blant biografienes topp 10 med sin fabelaktige: Edvard Munch. Nærbilde Av Et Geni. Da boka utkom for første gang i Stockholm etter Munchs bortgang i 1944, skapte den furore. Senere har den gått sin seiersgang verden over. Heldigvis kom boka i ny utgave i 2012 i forbindelse med malerens 150-års jubileum, den kan derfor fortsatt bestilles hos bokhandelen.

Rolf Stenersen: Edvard Munch. Nærbilde Av Et Geni (Sem & Stenersen, 2012)

Rolf Stenersen – Maleri av Edvard Munch

 

* Vi er tidlig på åttitallet, nærmere bestemt høsten 1983. Dikterhøvdinger som Rolf Jacobsen og Olav H. Hauge er gamle. Med tiden mister lyrikken sin framskutte plass i norsk litteratur. En gruppe yngre diktere bestemmer seg nå for at noe må skje, med dette starter dikterne aksjonsgruppa Stuntpoetene – og som Thor Sørheim nå har skrevet historien om. Er du glad i dikt og litteraturhistorie, må du få med deg denne artige litterære blomsten.

Thor Sørheim: Stuntpoetenes historie (Flamme, 2016)

Thor Sørheim Foto: Litteraturhuset

 

* Til høsten er det Stortingsvalg. Vil du forberede deg på en av de viktigste politiske problemstillingen landet står overfor, skal du ta deg tid til å lese Anne Karin Sæthers grundige og veldokumenterte bok om klimapolitikk og rammevilkårene for den norske oljebransjen. Det har vært snakket om kampanjer for å samle inn penger til å dele boka ut til alle representantene på Stortinget. Det er ingen dårlig idé. Politisk er boka blant årets – kanskje tiårets – aller viktigste norske utgivelser.

Anne Karin Sæther: De beste intensjoner – Oljelandet i klimakampen (Cappelen Damm, 2017)

Annet Karin Sæther Foto: Maja Hattvang