Utfordrer Storytel

- Vi skal først og fremst konkurrere på innhold, men det er klart at pris er viktig, sier forlagssjef Ann-Kristin Vasseljen i Lydbokforlaget, som starter abonnementstjeneste.

Konkurransen i bokbransjen skjerpes. Lydbokforlaget starter i løpet av året en abonnementstjeneste og tar dermed opp kampen mot strømmegiganten Storytel.

Forfatterforeningens leder Sigmund Løvåsen håper konkurransen vil føre til bedre betingelser for norske forfattere enn det Storytel har kunnet tilby. – Lydbokforlaget går etter hva vi forstår for en annen modell som gir en mer rettferdig deling av kaka. Det lover godt, sier Løvåsen. Forlagssjef i Lydbokforlaget, Ann-Kristin Vasseljen, går langt i å antyde at norske forfattere vil få en større del av strømme-bokkrona. – At det nå etableres flere abonnementstjenester for lydbøker viser at det er nødvendig å få på plass en avtale om dette mellom Forleggerforeningen og Forfatterforeningen så raskt som mulig. Vi regner med at også Forleggerforeningen nå ser seg tjent med det, sier Løvåsen.

Litteratur på øret

Kampen skjerpes om alle som lytter til bøker via strømming på nettet.

– Utviklingen de siste årene viser at stadig flere konsumerer litteratur via øret. Det er viktig at norske lesere og lydbokbrukere får enkel og praktisk tilgang til bøkene. Vår nye tjeneste vil bli et viktig supplement i dagens norske bokmarked, sier forlagssjef i Lydbokforlaget, Ann-Kristin Vasseljen. – Med dagens teknologi når lydbøker lenger ut enn tidligere, lydbøker skaper flere lesere og kundene etterspør flere måter å lytte til lydbøker på.

Storytel

STRØMME-MARKEDSLEDER: Storytel.

Foreløpig navnløs

Foreløpig er det uklart hva tjenesten skal hete. Ann-Kristin Vasseljen sier til Forfatterforeningens nettsted at de håper å ha tjenesten på plass innen utgangen av året, men at abonnementspris og andre detaljer ikke er klart ennå. Hun tror imidlertid ikke at strømming vil overta for stykksalg av lydbøker, men være et supplement for en ny kundegruppe.

– Vi skal først og fremst konkurrere på innhold, sier Vasseljen. – Vi har en unik portefølje av norske forfattere. Men det er klart at pris er et viktig parameter.

Lydbokforlaget

STRØMME-UTFORDRER: Lydbokforlaget.

Lydbok-strømming tar av

Tjenesten vil være en del av Lydbokforlaget. Det etableres med andre ord ikke et nytt selskap.

– Vi har valgt å gjøre det selv, sier Vasseljen. – Vi kutter ut flere mellomledd i verdikjeden, som gjør at det blir mer igjen av bokkrona.

Storytel – som er blitt kalt litteraturens svar på musikkstrømmetjenesten Spotify – har så langt vært enerådende på det norske markedet om strømming av lydbøker. Bare noen få prosent bruker ebok-delen av tjenesten – det er strømmingen av lydbøker som har tatt fullstendig av.

20 000 abonnenter

Så langt har Storytel fått over 20.000 abonnenter som betaler 169 kroner i måneden for å kunne lytte til tusenvis av tilgjengelige lydbøker. Nærmere 5000 av av de 30.000 lydbøkene og ebøkene i Storytel, er skrevet av norske forfattere. Cappelen Damm eier 50 prosent av Storytel, og Forfatterforeningen har ligget i harde forhandlinger med forleggerne om å presse opp forfatternes andel av bokkrona når lydbøker strømmes.

Nå får altså Storytel konkurranse fra Lydbokforlaget, som er Norges ledende lydbokforlag. Forlaget ble etablert i 1987 og eies 50/50 av Gyldendal og Aschehoug. I fjor omsatte de for 48 millioner kroner.

– Forhandler med seg selv

– Cappelen Damm forhandler med seg selv om hvor mye Storytel skal ha av kaka, sier Forfatterforeningens leder, Sigmund Løvåsen. – På den måten kan de presse forfatternes royalty ned og tjene mer på konsernnivå. Lydbokforlagets modell ser ut til å hindre muligheten for slik misbruk av eiermakt. Forfatterforeningen vil nå arbeide for at forfattere som vil tilby bøkene sine i den nye tjenesten skal få bedre vilkår enn de får gjennom Cappelen Damm og Storytel.

– Vilkår og betingelser får vi komme tilbake til, sier forlagssjef i Lydbokforlaget, Ann-Kristin Vasseljen. – Dette er en krevende forretningsmodell med store investeringer. Men ja, jeg mener at norske forfattere vil få en større andel av bokkrona med vår modell. Og vi vil ha med alle som vil være med av forfattere og forlag.

– At det nå etableres flere abonnementstjenester for lydbøker viser at det er nødvendig å få på plass en avtale om dette mellom Forleggerforeningen og Forfatterforeningen så raskt som mulig. Vi regner med at også Forleggerforeningen nå ser seg tjent med det, sier Sigmund Løvåsen.

Dette er en noe forkortet versjon av Tom Egelands artikkel. Du kan lese hele her.

 

(Foto Vasseljen: Terese Aalborg)