Tar hevn over trolldommen

- Egentlig er det umulig å skrive, sier debutant Cathrine Blaavinge Bjørnevog, som likevel er godt i gang med "den vanskelige andreboken".

Diktene hennes har allerede fått mye oppmerksomhet. Her forteller Cathrine Blaavinge Bjørnevog hvor de kommer fra.

 

 

Forfatter: Catherine Blaavinge Bjørnevog, 40

Aktuell med: Um sakne springe blome, Samlaget

En kvinne mister sin mann, som er bjørn om dagen og mann om natten.

Hun lengter og leter etter ham, men mister sine barn i prosessen, og tar hevn over trolldommen som har fratatt henne alt.

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken?

Historien kom til meg, med kvinnens klare stemme og sørgesang. Boken måtte skrives, hennes historie måtte fortelles. Kvinnestemmen kom på en blanding av dialekt og gammelnorsk. Den var ikke så enkel å jobbe med. Men vi kom i mål, både kvinnen og jeg.

 

Når skjønte du at du skulle bli forfatter?

bjornevog-2Kanskje har jeg alltid visst det, fra det øyeblikket jeg lærte å lese og en myriade av verdener og historier åpenbarte seg i bokstavene. Da min norsklærer på videregående sa at han ventet en bok fra meg, tenkte jeg at det skal han få. Det skulle gå mange år før det skjedde, og jeg skjønte vel først når jeg satt med den ferdige boken i hånden at nå, nå er jeg en forfatter.

 

Sist leste bok:

Glass, Ironi og Gud, av Anne Carson og oversatt av Tone Hødnebø.

Dette er en bok jeg går rundt med i vesken. Bokens forunderlige tekstunivers samt at den konfronterer meg med en helt ny måte å skrive på gjør den til en skatt.

Jeg leser den i oversatt versjon, da jeg kun leser på norsk når jeg er i en skriveprosess. Blir alltid veldig påvirket av språket, og Hødnebø har gjort en fantastisk oversettelse.

 

Er du selv i gang med den vanskelige andreboken?

Ja. Jeg er godt i gang med min andre bok. Om den er vanskeligere å skrive enn den første er jeg usikker på, men det er et helt annet univers og teksten yter motstand. Egentlig er det umulig å skrive.

 

Hva frykter du mest? Skrivesperre eller bokanmeldere?

9788252190502-framsideBegge deler er skumle saker, men det jeg frykter mest er nok at kilden jeg skriver fra skal tørke inn. At det stopper opp. Bokanmeldere tenker jeg ikke på i skriveprosessen.

 

En kulturopplevelse som forandret livet ditt?

Møtet med forfatterskapet til den avdøde, svenske forfatteren Mare Kandre er det nærmeste jeg kommer til en livsforandrende opplevelse.

 

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt stevnemøte med?

Heathcliff fra Wuthering Heights. Han både skremmer og forfører.

 

Hvem er den mest lovende forfatterstemmen under 35 i dag – norsk eller utenlandsk?

Anna Kleiva og Kristina Leganger Iversen. Sterke, modige stemmer.

 

Facebook og sosiale medier – fest eller kolera?

Kolera kamuflert som fest. Blir småkvalm av bare logoen, samtidig klarer jeg ikke å holde meg helt unna.

 

Favoritt-hangout på nettet?

Er stadig innom lommelegen, da jeg har hypokondertendenser og tror jeg er døende minst én gang i uken. Ellers er det nok dokumentaren “det er jag som är et geni!” om forfatteren Mare Kandre, på Vimeo, jeg oftest vender tilbake til.

 

På bar med Agnes Ravatn eller middag med Lars Petter Sveen?

Ville nok valgt bar med Agnes Ravatn. Tror hun kunne lært meg mangt om selvdisiplin som skrivende, over et glass vin eller to.

 

Les også: Um sakne springe blome

 

(Forfatterfoto: Torgrim Melhuus)