Oslo Bokfestival-helg!

Jan Erik Fjell (Foto: Bonnier)

Enten du vil møte Jan Erik Fjell (bildet), høre Walid al-Kubaisis dramatiske historie, diskutere etterdønningene etter Charlie Hebdo eller finne de røde trådene i Roald Dahls forfatterskap: Litteraturhuset er stedet i helgen.

I helgen kan møte både Ragnar Hovland, Corto Maltese og Tambar på Litteraturhuset, når Oslo Litteraturfestival gjenoppstår.

Det kan være verdt å trosse snøkav og ferske brøytekanter, hvis du bor i Oslo-området: Denne helgen gjenoppstår Oslo bokfestival, med arrangementer på tre scener, Litteraturhusets største lokale fylles med forlag og forlagsfolk som viser frem årets og høstens viktigste bøker, og kjelleren fylles med et stort utvalg av billige tilbudsbøker.

 

Dramatisk historie

Ellers er det vidt spenn i programmet festivalen kan by på. Noen få smakebiter:

Hva skjer når 24 forfattere får frie tøyler til å skrive fortellinger basert på juleevangeliet? Svaret får du i boka I de dager. 24 julefortellinger (Verbum). I helgen kan publikum møte to av bidragsyterne: Ragnar Hovland og Eivind Hofstad Evjemo, i samtale med Brynjulf Jung Tjønn.

Håvard Rem har kjent Walid al-Kubaisi siden han kom til Norge som politisk flyktning på 80-tallet. I helgen møtes de to for å snakke om Walid og Kubaisi-slektens dramatiske historie. I boka Blekk og blodforteller al-Kubaisi om hvordan slekten hans vokste til å bli en av de mest innflytelsesrike i Irak, det brutale fallet under Saddam Husseins regime, den vanskelige tiden på flukt i Syria og Libanon, og det nye livet i Norge.

 

Corto Malteses reiser

Øivind Bratberg er i høst aktuell med den første lengre biografien om Roald Dahl på norsk. I sitt foredrag diskuterer han ulike inspirasjoner i Dahls forfatterskap og leter etter røde tråder: grunnleggende tema, ideer og virkemidler i et liv som var like mangslungent som hans rolle som forfatter var det.

På festivalen kan. Forlaget Minuskel er denne høsten klar med Corto Maltese – Keltiske ballader. Hugo Pratts fortellinger om Corto Maltese er en av de europeiske tegneseriene som banet vei for et voksent publikum. Serien er dramatisk, men også drømmende og meditativ, og forteller om sjømannen Corto Malteses reiser over hele verden i begynnelsen av forrige århundre. Fortellingene er spekket med historiske og litterære referanser.

 

Om å koble seg på

Det handler ikke om å koble fra livet, men å koble seg på – slik livet er akkurat nå. Filosof Viggo Johansen samtaler med Karin Mæland, lege med studier i yoga, filosofi og sanskrit og Elisabeth Trædal, entusiast og livsnyter som stadig er på jakt etter å lære mer.

Unge lesere får også sitt: De kan blant annet møte både Tambar, Jakob og Neikob.

Komplett program for helgens festival finner du her.

Deltakende forlag på festivalen er Arneberg, Dreyer, Cappelen Damm, Engelstad, Forfatternes Forlag, Heinesen, Humanist, Juritzen, Kagge, Kom, Kontur, LIV, Lydbokforlaget, Manifest, Memo, Minuskel, Oktober, Omnipax, Orkana, Pax, Pegasus, Pelikanen, Prego Mobile, Press, Samlaget, SolumBokvennen, Spartacus, Vega, Verbum og Vigmostad & Bjørke.

 

(Foto Jan Erik Fjell: Juritzen Forlag)