Frode Granhus

Takker straffange for bokinteressen

Ukens forfatter gir i disse dager ut bok nummer tre om poltietterforskren Rino Carlsen, til stor glede for mange lesere. Den forrige ble nominert til både Rivertonprisen og Bokhandlerprisen og det er store forventninger til den nye, med tittelen Djevelanger. Frode Granhus bor på Leknes i Lofoten og bruker øygruppen som kulisser i sine romaner. Men bokinteressen fikk han fra en fransk straffange.. nemlig Henri Charrière, og s kjent som «Papillon».

 

Aktuell med: Djevelanger, Schibsted
Det er en bok som rommer mange skjebner, og forhåpentligvis mange overraskelser.

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken: Utgangspunktet var ønsket om å skrive en pageturner, men som alltid vil jeg skrive historier som engasjerer og berører.

 

Djevelanger_bok

Tre favoritter:
Astrid Lindgren – Brødrene Løvehjerte. Det optimale eventyr som har alt.
Henri Charrière – Papillon. Fiksjon eller fakta? Uansett en fantastisk bok som gjorde meg til bokleser i ungdomsårene.
Jean Christophe Grange – Den svarte linjen. Makaber, men grusomt spennende.

 

Uslipt diamant:  Jeg tror det står mange bokskatter bortgjemt på bibliotek og hos bokhandlere, bøker som ikke når opp salgsmessig, men som kan være like bra som mange bestselgere. Oppfordringen får bli at leserne må bli flinkere til å teste ut nye og ukjente forfattere, og på den måten finne sin egen diamant.

 

Sist leste bok:   Jussi Adler Olsen – Journal 64. Liker hans bøker veldig godt, men akkurat denne gang sitter det ikke helt.

 

Hvordan jobber du? Det begynner gjerne med en scene som jeg bare «kjenner» at det må bli bok av. Så bygger jeg gradvis et reisverk helt til jeg føler at plottet sitter. Deretter lager jeg en disposisjon på 10-15.000 ord, der jeg på detajnivå skriver hva hvert kapittel skal omhandle, herunder hvordan kapitlene skal åpnes og avsluttes. Bruker deretter 6-9 måneder på førsteutkastet, før jeg gir meg i kast med utallige korrekturrunder. Pusser på språket helt til jeg kan boken mer eller mindre utenat. Når den endelig går i trykken, er jeg mildt sagt lei …

 

·Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt stevnemøte med? Det står mellom Modesty Blaise og Miss Marple. Tenke, tenke …

 

Hvem blir neste norske nobelprisvinner i litteratur? Tror Erik Fosnes Hansen har potensial til det, i alle fall. Det var Beretninger om beskyttelse som fikk meg til å forstå språkets betydning i litteraturen.

 

Facebook og sosiale medier – fest eller kolera?Alt med måte. Jeg bruker primært Facebook til å markedsføre mitt forfatterskap. Synes det er artig at lesere gir tilbakemelding via samme kanal.

 

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet:  Leeds United supporters club of Norway (he, he).

 

På bar med Knausgård eller middag med Dag Solstad? Dag Solstad har jeg møtt –  morsom og trivelig fyr. Derfor benytter jeg anledningen til en barrunde med Knausgård.