Per Qvale

Udisiplinert og inspirert.

Ukens forfatter har en lang karriere bak seg som litteraturviter og skjønnlitterær oversetter, hovedsaklig fra tysk. Blant annet har han vunnet Bastianprisen for sin oversettelse av Thomas Manns Lotte i Weimar. I høst ga han ut romanen Trabant på Bokvennen forlag.

 

Forfatter: Per Qvale (f. 1946)

 

Aktuell med: TRABANT ( Bokvennen)

Den konservative oslolektoren Oscar Hov har et intrikat kjærlighetsforhold til sin verdensberømte niese bak jernteppet. Han deler umistelige verdier med småbrukeren og DDR-nostalgikeren Oskar Torp. Familiære og politiske tragedier – og blaff av lykke.

 

Hvorfor skrev du akkurat denne boken: Ikke så mye av nød, som av lyst.

 

omslag_trabant

Tre favoritter: 

  • Robert Musil: Unge Tørless. Fordi den er kortere enn Mannen uten egenskaper.
  • Sven Delblanc: Homerisk hemkomst. Essays som søker ”estetisk evidens” for at Illiaden og Odysseen er to gjennomkomponerte verk av én og samme suverene dikterhånd.
  • Ulf Peter Hallberg: Europeiskt skräp. Vakker beretning om europeisk kulturarv, interfoliert med farens, den fattige kunstsamlerens, notater – en slags moderne Verden av i går.

 

Sjekk ut:

  • Frøydis Sollid Simonsen: Hver morgen kryper jeg opp av havet. Hun er leksikalsk leken og lystelig lærd. Betrakter verden med et glupskt forskrekket og sanselig inntrengende blikk.

 

Sist leste bok

  • Øyvind Rimbereid: Orgelsjøen. Passacaglia, fuge og apocalypse.

 

Hvordan jobber du?

  • I rykk og napp, eller med harde tak i lange økter. Når det faller seg – på fyrabend eller i kontortiden. Har langtfra historien i hodet når jeg setter meg ned, men har noe av reisverket. Og mange åpningssetninger. Jobber udisiplinert og inspirert.

 

Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt stevnemøte med? Klavdija Chauchat i Thomas Manns Trolldomsfjellet. De blågrågrønne epikantus-øynene over de høye kinnbena. Og hennes kattenatur.

 

Hvem blir neste norske nobelprisvinner i litteratur? Erland Kiøsterud. Et idealistisk forfatterskap med høy intensitet – og med stadig mer velskrevne romaner.

 

Facebook og sosiale medier – fest eller kolera? Holder meg unna faeces i enhver form.

 

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet: Favorittnettsted: grassator.blogspot.no

 

På bar med Knausgård eller middag med Dag Solstad? Dag Solstad, fordi han ikke røker. Tror jeg …

 

(Forfatterfoto: Bokvennen forlag)