Take-off for Tanum

KOSTBAR FORNØYELSE: Tanum Gardermoen.

I går ble de nye Tanum-butikkene på Oslo Lufthavn lansert, og stikkordene er furu, Skandinavia og lysegrønt.

Oslo Lufthavn har det siste året gjennomgått en betydelig ansiktsløftning, i tillegg til konstruksjonen av en helt ny pir. Tanum bokhandel flyttet inn i sin første butikk i januar, og i går var det offisiell åpning.

–  Vi er kjempestolte av resultatet. Nå har vi en bokhandel i hver pir, og vi har vært totalavhengige av fantastiske samarbeidspartnere, sa Tanums Eva Svoldal til de fremmøtte bransjefolkene på gårsdagens omvisningen.

På Tanum-åpning: Torgeir Husby (Press), Ingrid Krøvel-Velle (V&B) og Lene Løver (Font).

 

Tanum kjenner Oslo Lufthavn godt, ettersom de også drev bokhandelen her fra 1998 til 2011.

I de nye butikkene blandes det tradisjonelle med det moderne. Hovedbutikken, Tanum Avgang, er noe av det første som møter deg etter sikkerhetskontrollen, og du kan ikke unngå å legge merke til den. Butikken er nemlig formet som en stor stein med dobbeltkrumming, altså at den krummer i flere retninger. Dette er et tema som går gjennom hele den nye lufthavnen.

–  Tanken fra Avinor var at passasjerene skal være som vann forbi steinene i en elv, forteller Svoldal videre, og la ikke skjul på at samarbeidet med Avinor kunne være krevende.

 


STOLT: Eva Svoldal

 

–  Det er ikke lett å jobbe med Avinor med deres byggeprosjekt, sa hun til latter fra de fremmøtte


STARTFASEN: Tidlig fasadetegning av Tanum Avgang.

 

–  I anbudskontrakten stod det at den nye lufthavnen skulle være en «Gateway to Scandinavia». Derfor har vi fjernet oss fra den tradisjonelle Tanum-mørkegrønne fargen og gått over til en mer lysegrønn farge. Og hvis arkitektene kan lukke ørene, kan jeg beskrive stilen på lekmannsspråk: den lette nordiske tresorten, furu, blir bundet sammen med kunnskapens tre midt i butikken.

 

400 meter hver vei

Når du står inni hovedbutikken på Tanum Avgang er det som å stå midt i en bikube. Utenfor summer det med lyd fra reisende, men det er overraskende stille inni «steinen». Hovedfokuset er et stort tre som vokser opp bak kassa og brer seg utover i butikken. Dette er et gjennomgående tema også i de andre fire Tanum-butikkene på Gardermoen.


KUNNSKAPENS TRE: Treet brer seg ut i bokhandelen, og fungerer også som lampe.

 

– Tanum Avgang er selve navet, fra den er det 400 meter til hver butikk. Det høres kanskje lite ut, men det er enormt når man jobber der. De ansatte går gjennomsnittlig 15-20 000 skritt om dagen, og varene skal gjennom milelange ganger, forteller Svoldal.

Men de ansatte klager ikke;

–  Den nye butikken er superbra, her er vi jo midt i smørøyet. Det føles absolutt ikke som om vi er i en stein, og vi får mye komplimenter for utformingen, sier en av de ansatte ved Tanum Avgang.

 


SHOPPING: Jenny Jordan fra Pax kjøpte med seg en bok i Tanums nye lokaler.

 

Det er tilsammen tilsatt 60 ansatte i de fem butikkene på Gardermoen, som alle sokner til sin faste butikk.

14 milliarder

Det er selvsagt knyttet mest spenning til åpningen av pir Nord, hvor Tanum får sin femte butikk på lufthavnen.

– Det er en slik pir det du får for 14 milliarder i våre dager, sier Svoldal mens hun under en stor Tanum-paraply fører følget fra Avgang, til inn- og utland, før omvisningen avsluttes i Pir Nord.


I SAMTALE: Geir Mong (Spektrum) og Pål-Erik Skramstad (SD Books).

 

– Det har vært kjempespennende å jobbe med Tanum, og være med på å utforme deres ideer. Vi håper vi får være med videre på reisen, sa prosjektleder Helge Norheim fra byggfirmaet Bico, som har produsert og montert flere Tanum-bokhandlere i tillegg til de på Gardermoen. Piren og «eggene» er designet av Nordic architects, Oslo.

Som takk fra Bico fikk Tanum en inngravert pizzafjøl – i lys furu, selvsagt.