– På tide å gi nobelprisen til krim

Krimforfatter Jørgen Jæger mener det er på tide at man også hedrer børssiden innenfor litteraturen og tildeler en krimbok nobelprisen i litteratur.

Forfatter: Jørgen Jæger

Aktuell med: Fortielsen, Juritzen forlag.

Fortielsen er min niende krimroman, og den fortsetter der fjorårets utgivelse, Monster, slapp. Cecilie Hopen har fått melding om at kjæresten hennes Bernhard er funnet druknet i Drammenselven og at det dreier seg om selvmord. Det får hun seg ikke til å tro, og når hun drar dit fylt av sorg for å finne ut av hva som har skjedd med ham, blir hun viklet inn i en konspirasjon og arrestert for overlagt drap.  Ole Vik kommer etter for å hjelpe henne, men stanger hodet i veggen.

fortielsen_web
Hvorfor skrev du akkurat denne boken?

Fortielsen fanger opp en løs tråd fra forrige bok, så begrunnelsen gir seg sånn sett selv. Jeg liker å flette inn tidsaktuelle samfunnstemaer i bøkene mine. Mens jeg i Monster tok opp vold i nære relasjoner og beskrev en kvinne som levde i angst med ny identitet på hemmelig adresse, tar jeg i Fortielsen opp temaet menneskesmugling og menneskehandel. Da jeg startet researcharbeidet rundt dette temaet måtte jeg faktisk lete etter opplysninger om det, men et stykke ut i skriveprosessen eksploderte flyktningestrømmen mot Europa og gjorde temaer mildt sagt høyaktuelt.

 


Tre favoritter:

Jeg er kanskje den eneste forfatteren i Norge som ikke leser andres bøker. Da jeg var yngre leste jeg alt jeg kom over av biografier og spenningslitteratur og var en skikkelig bokorm, men etter at jeg debuterte måtte jeg prioritere tiden min, siden jeg skrev ved siden av full jobb og hadde stor familie. Det gikk først og fremst ut over tv-titting og boklesing, som ble valgt bort.

Samtidig må jeg innrømme at jeg er redd for å bli påvirket av andre. Jeg vil ha mitt univers fullstendig i fred, uten hverken bevisst eller ubevisst påvirkning fra noen, og har derfor ingen spesielle favorittbøker. Det er mange som skriver krim i Norge nå, og det skjerper konkurransen og høyner nivået – til lesernes glede. Foruten Jo Nesbø har Jørn Lier Horst hatt sitt store gjennombrudd de siste årene, og skal jeg nevne en tredje forfatter som jeg tror er på vei opp, så må det være Frode Granhus.


Uslipt diamant:

Geir Tangens Maestro. Debutboken er solgt til 15 land. Geir utga boken på eget forlag, men er nå tatt inn hos Gyldendal. Den forfatteren får vi garantert høre mer om.


Sist leste bok:

Marekors av Jo Nesbø. Helt grei.

monster_pocket2_0
Hvordan jobber du?

Jeg prøver å jobbe strukturert etter en fremdriftsplan på et regneark, brutt ned på antall ord jeg nødvendigvis må skrive daglig og ukentlig for å holde fremdriften frem mot deadline. Arbeidsdagen begynner som regel klokken ni og varer frem til middag, og som oftest skriver jeg noen timer om kvelden også og gjerne ut over natten, hverdager som helgedager.

Før selve skriveprosessen begynner tenker jeg plott og driver research, og i den fasen er jeg ganske distre. Fordelen med denne perioden er at jeg får mye annet gjort mens hodet arbeider, for tenke kan jeg jo gjøre mens jeg maler gjerdet og går lange turer i skogen med min kone og hundene våre. Når jeg begynner å skrive har jeg det meste av handlingen i hodet. Jeg har prøvd å skrive synopsis noen ganger, men det fungerer ikke for meg.


Hvilken litterær skikkelse ville du helst hatt stevnemøte med?

Cecilie Hopen. Hun er trenger moralsk støtte akkurat nå.


Hvem blir neste norske nobelprisvinner i litteratur?

Jeg synes det er på tide å gi krimsjangeren prisen nå. Det er slutt på den tiden hvor krim ikke levde opp til skjønnlitterære kvalitetskrav. Sjangeren er dessuten lett tilgjengelig lesemessig, og det er ingen tvil om at krim har vært springbrettet inn i litteraturen for svært mange mennesker.  Det er heller ingen tvil om at krimsjangeren er med på å skape økonomisk grunnlag for utgivelse av mer smal litteratur. I den berømte avveiningen mellom børs og katedral kan vi godt hedre børssiden nå.

Det er mange internasjonale krimforfattere å velge mellom, noen av dem har solgt mer enn 110 millioner bøker. Aktuelle navn kan være David Baldacci, Patricia Cornwell, James Patterson, Harlan Coben for å nevne noen, og for ikke å glemme vår egen Jo Nesbø. Sistnevnte rangeres som en av de ti mest solgte krimforfattere internasjonalt, en prestasjon det bare er å bøye seg i støvet for.

ANERKJENT:
ANERKJENT: Jo Nesbø kunne vært et aktuelt navn til Nobelprisen i litteratur, i følge Jørgen Jæger. FOTO: ASCHEHOUG

 

Facebook og sosiale medier – fest eller kolera?

Bare fest. Brukt riktig vel og merke. Vi behøver ikke sitte og fikle med mobilen HELE tiden!….

 

Et jordbærsted utenom det vanlige på nettet:

Ikke for å smiske, men jeg er innom bok365.no flere ganger om dagen.

 

På bar med Knausgård eller middag med Dag Solstad?

Jeg velger begge. De kan sikkert lære meg noe, og jeg tror vi kunne hatt det virkelig hyggelig.


(Hovedfoto: Werner Juvik)