Får hun debutantprisen?

Sara Sølberg er sammen med Jan Kristoffer Dale og Frederik Svindland nominert til Tarjei Vesaas’ debutantpris for 2016.

Det er den Den norske Forfatterforenings litterære råd som nominerer kandidatene etter å ha lest alle fjorårets debutanter. De tre nominerte er altså Jan Kristoffer Dale, Frederik Svindland og Sara Sølberg.

 

 

 

Debutantprisen ble opprettet av Tarjei Vesaas med pengene han fikk etter å ha fått Nordisk Råds litteraturpris for Isslottet i 1964.

Tarjei Vesaas debutantpris skal etter statuttene gå til siste års beste skjønnlitterære debutant under 35 år.

 

 

Her er utdrag av begrunnelsene for nominasjonene:

 

Nominert: Jan Kristoffer Dale. Foto: Kolon Forlag

Jan Kristoffer Dale (f. 1984) debuterer med novellesamlingen Arbeidsnever (Kolon) som er seks jordnære innblikk i vanlege menneskes liv og arbeid. Dales prosa spør: Hva er et vanleg liv? Når er vi trygge?

Novellene henger ikke bare sammen i miljø og språk, de er helstøpte, empatiske fremvisninger av livet, hverdagene som rusler forbi.

 

Nominert: Frederik Svindland. Foto: Anna Julia Granberg

Frederik Svindland (f. 1985) debuterer med romanen Pelargonia (Cappelen Damm), et sjeldent følsomt barne/ungdomsportrett der den hverdagslige optikken sildrer gjennom et språklig nærhets-og kjærlighetsfilter som har slående effekt på leseren.

 

Nominert: Sara Sølberg. Foto: Pernille B. Walvik

Sara Sølberg (f. 1983) debuterer med Seismiske smell (Forlaget Oktober), en roman som utforsker overgangene mellom mennesket og vitenskapshistorien. Den personlige, menneskeerfarte historien er likestilt med naturhistorikk, geofysikk og biologiske fakta, og leseopplevelsen blir dermed befriende og lærerik.

 

 

Blant tidligere vinner av debutantprisen er Carl Frode Tiller, Tore Renberg, Kjersti Annesdatter Skomsvold og Helga Flatland.

 

Prisvinneren blir offentliggjort 25. mars.

 

Du kan lese mer om prisen på Forfatterforeningens nettsider her.