Suksess for søvnig kanin

Carl-Johan Forssén Ehrlins bok om kaninen som ville sove har solgt 2,6 millioner eksemplarer.

Carl-Johan Forssén Ehrlins Den lille kaninen som så gjerne ville sove (Cappelen Damm, oversatt av John Grande) har fått barn over hele verden til å falle i søvn. Og nå har boken solgt over 2,6 millioner eksemplarer på verdensbasis.

Danket ut store navn

Boken ble først utgitt på eget forlag i 2011. Ehrlin opplevde utallige refusjoner fra etablerte forlag, og i samråd med kona bestemte han seg for å bruke sparepengene, som egentlig skulle gå til renovasjon av huset, til å selvpublisere og markedsføre boken.

Den lille kaninen som så gjerne ville sove ble den første selvpubliserte boken som toppet Amazons bestselgerliste, hvor den danket ut både Harper Lees Go set a Watchman og Paula Hawkins The Girl on a Train.

– Ja, det var voldsomt. Det startet med noen oppslag i britiske aviser. Så eksploderte det. BBC fulgte på, australske medier, og deretter mange andre, fortalte Ehrlin til BOK365 den gang da.

Ny versjon på trappene

Boken er til nå oversatt til 47 språk, og Ehrlin har utgitt flere oppfølgere til verdensuksessen. I 2016 kom Elefanten som gjerne ville sove (Cappelen Damm) og i 2017 kom Traktoren som så gärna ville somna – som hittil kun er utgitt på svensk.

I år vil dessuten Den lille kaninen som så gjerne ville sove utkomme i ny og oppdatert versjon. Denne versjonen vil være mer visuelt lik de senere bøkene, som er illustrert av Sydney Hanson.

Fra selvpublisert til forlagssjef

Men det er ikke bare Ehrlins forfatterskap som har tjent godt på den søvnige kaninens suksess, det har selvsagt også forlaget hans. I fjor kunne Ehrlin Publishing melde 38 millioner svenske kroner i omsetning, og 22,6 millioner svenske kroner i gevinst.

Forlaget har dessuten ekspandert, og skal utgi andre forfattere og har som mål å etablere seg som et mellomstort forlag.

 

(Hovedfoto: Vebjørn Rogne / BOK365)