– Strup bruken av strømmetjenester!

Sondre Midthun har nettopp startet i Samlaget.

UKAS BOKFJES: Var det opp til Sondre Midthun, ville han begrense tilgangen til strømmetjenester til maks tre timer ukentlig.

Vår stafettpinne reiser videre. Sist sendte forfatter og forlegger Synne Øverland Knudsen i Fanfare forlag den til Sondre Midthun, redaktør for skjønnlitteratur i Samlaget.

Hva jobber du mest med akkurat nå?

– Jeg har bare jobbet i Samlaget i litt over en måned, så bortsett fra å lese meg opp på en del av vårtitlene jeg har «arvet», går det i bøker som skal ut til høsten, samt enkelte titler til våren 2023.

Bokbrøken: Hvordan er dine lesevaner – hvor stor andel av boklesingen er forbundet med jobb og hvor mye er ren fornøyelse?

– Her dominerer nok jobblesingen med god margin. Heldigvis er det mye fornøyelseslesing i det også. Når det gjelder den «selvvalgte» lesingen, altså den totale fornøyelseslesingen, legger livet som småbarnsfar ganske sterke føringer, dessverre. Men jeg har begynt å bruke ganske kraftige hørselsvern hjemme, når jeg leser. Det blir litt klamt rundt ørene, men gir veldig god lesero.

 Trekk frem en i bokbransjen du virkelig verdsetter – og hvorfor?

– Det er mange, ikke minst forfatterne, som igjen og igjen kjemper seg opp bratte motbakker i manusarbeidet. I tillegg er det de andre folkene i den redaksjonelle prosessen, konsulentene, språkvaskerne og korrekturleserne, som ofte gjør veldig viktige jobber for en nokså laber timesbetaling. Men for meg personlig vil jeg nevne min tidligere kollega i Oktober, Øyvind Ellenes. Ikke bare for viktige samtaler om manus og bøker, men også inspirerende diskusjoner rundt hva vi forlagsredaktører holder på med.

Hvis du skulle løfte frem en virkelig god bok du har lest det siste året – hvilken velger du?

– Én? Da velger jeg Liv Køltzows «Dagbøker i utvalg 1964 – 2008». Det er noe eget over et språk som er jordet i noe så eksistensielt, samtidig som det er så lekent og oppfinnsomt. Jeg leser og leser i den boka. Så kunne jeg også valgt Helle Helles «Bob», som jeg synes er hennes beste – og det sier jo ikke rent lite? Når det er sagt, den aller første boka jeg tenkte jeg skulle si, da jeg fikk dette spørsmålet, var faktisk Rachel Cusks «Second Place».

Hva ville du helst blitt spurt om? Og hva ville du svart?

«- Støtter du den nyinnførte loven om at den daglige kvoten av smarttelefon, nettbrett og strømmetjenester begrenses til maks 28 minutter per person?»

– Ja.

 

Sondre Midthun sender stafettpinnen videre til redaktør Marte Finess Tretvoll i Cappelen Damm.