Strawberry forbi Kagge

Petter Stordalen og Jonas Forsang.

Strawberry Publishing Norge leverer allerede svært gode regnskapstall. Forlaget har i 2019 passert Kagge og er nå landets femte største forlagshus.

Petter Stordalens boksatsing Strawberry Publishing Norge AS leverer allerede i sitt andre driftsår. Omsetningen i 2019 summerte seg til 129 millioner kroner, hvilket betyr at forlaget har passert Kagge som landets femte største forlagshus.

Bunnlinja er det ei heller noe å utsette på. Driftsresultatet beløp seg til 17 millioner kroner, noe som gir en driftsmargin kun nevnte Kagge er i nærheten av blant storforlagene.

Opprydding i Bastion

Det eneste stedet i Strawberry-riket hvor det skrubbet, var hos nyervervede Bastion forlag. Dette skyldtes utenforliggende faktorer som nedleggelsen av Norsk Bokdistribusjon, etterslepet etter den mislykkede satsingen på Tanum Concept, samt en lite vellykket prøveperiode under fastpris-regimet. Omsetningen holdt seg likevel i overkant av 30 millioner for Bastion, med driftsresultatet ble preget av opprydning og nedskriving av varelager. Inneværende år forventer Strawberry imidlertid at også denne delen av konsernet skal levere i tråd med resten av bokkonsernet.

Fem av 15-toppselgere

Forlegger Jonas Forsang sier seg svært fornøyd over å kunne regne så mange som fem av Norges mest solgte titler i fjor: – Fattig Student var Norges mest solgte sakprosabok, med Aksel Lund Svindals biografi hakk i hæl. I tillegg hadde vi Stordalens bok og flere utgivelser i Foreldremagi-serien, som alle solgte godt. Wisting (Jørn Lier-Horst) leverte som vanlig voldsomme salgstall, og Jan-Erik Fjell og Jørgen Jæger kom med sine første bestselgere hos oss. Jojo Moyes var også tilbake i godt gammelt slag.

Jonas Forsang ser utfordringer i kjølvannet av corona-pandemien, salget av virksomhetene i Sverige og Danmark bidrar også til at Strawberry har måttet spisse og justere strategi for å treffe leserne.

Ser frem mot bokhøsten

Forsang ser likevel lyst på utsiktene for forlaget og for den kommende bokhøsten:

– Det ser ut til å bli en knallsterk norsk bokhøst, og vi skal bidra med vårt. Vi har allerede tjuvstartet med nye bøker fra Jan-Erik Fjell, Jørgen Jæger, Tom Egeland, Jørn Lier Horst og Thomas Enger. Utover høsten kommer Nabovarsel, vår første Unni Lindell-bok, Wisting er tilbake med Sak 1569, Jojo Moyes, Karin Slaughter, Natasha Lester og Jan P. Solberg har vi også store forventninger til. Jan Thomas kommer med Jeg har levd! i september og Sophie Elises Ting jeg har lært kommer i slutten av oktober, i tillegg til flere andre titler vi også tror vil prege årets bokhøst, avslutter en meget entusiastisk forlegger.