Stor publikumsnedgang i Göteborg

Mye spetakkel og krigsoverskrifter i forkant av Göteborg-messen ga publikumsnedgang på 20 prosent.

Sammenlagt 77 292 besøkende kom til (lang)helgens bokmesse i Göteborg. Det er nesten 20 prosent færre enn i fjor, da over 96 000 kom.

Bokmässan-sjef Maria Källsson er ikke glad for den fasiten, men hun er heller ikke overrasket:

– Det er beklemmende og trist, men også forståelig med den typen krigsoverskrifter vi så i forkant av messen, der fokus var på hvor mange som ville komme, hvordan politiet forberedte seg, og alle venstreekstremistene som skulle dukke opp. Og det var mange feilaktige opplysninger. Da er det ikke så underlig at folk valgte å bli hjemme, sier Maria Källsson til Svensk Bokhandel.

God kontroll

Källsson har utvilsomt et poeng. Rapportene om gateslaget som skulle stå, om horder av både høyre- og venstreekstreme som skulle strømme til fra hele Europa, og dekningen i media om tumultene underveis på lørdagen, var betydelig overdrevet. Det kunne BOK365 ved selvsyn konstatere, etter å ha tilbragt lørdagstimene tett på begge leire, frem og tilbake mellom politisperringene. Etter noen innledende tumulter, da tetgruppen av Nordiska motståndsrörelsen (NMR) brøt gjennom politisperringene, og flere av lørdagens totalt 35 anholdte ble innbragt, hadde politiet i realiteten god kontroll på situasjonen.

Tid for ettertanke

Den to-tre hundre mann storgjenværende kontingenten fra NMR ble isolert oppe ved Lisebergstationen, en drøy halvkilometer ovenfor og utenfor synsrekkevidde fra Svenska Bokmässan. Det var mer krevende for politiet å holde orden på den langt større motdemonstrasjonen et par hundre meter lenger ned i gaten – som krevde både større mannskap, politihester og topptrente politihunder parat. Der var det en hovedtyngde av fredelige demonstranter, men også innslag av betydelig mer aggressive elementer. En periode var det tett med smell og røyk, folk som lagt i bakken av politiet, og eldre demonstranter som fikk pustetrøbbel i trengselen og måtte hentes ut fra folkemengden.

Maria Källsson mener at det er flere grunner til at Bokmässan må gjøre en evaluering av sin håndtering i forkant av denne helgen – men at også andre bør gjøre det, inkludert media og politi.

– Å gi denne typen bevegelser tillatelse til å demonstrere parallelt med denne typen arrangementer, synes jeg man bør tenke over ytterligere en gang, sier Källsson.

Salgsnedgang

I motsetning til de fleste andre bokmesser, er Göteborgmessen også en viktig salgsmesse. Mange forlag har rapportert om kraftig omsetningsreduksjon under årets messe, melder Svensk Bokhandel. Eksempelvis hadde storforlaget Norstedts et dropp på 29 prosent.

– Med den plassen konfliktstoffet har fått i media, har det vært vanskelig for oss å nå ut med programmet vårt. Vi har rett og slett hatt kommunikasjonsproblemer, sier Maria Källsson, som uansett valgte å glede seg over gode besøkstall på avslutningsdagen i går.

 

Alternative arenaer

På grunn av avisen Nya Tiders tilstedeværelse, valgte enkelte forfattere, forlag, organisasjoner og agenturer å boikotte Bokmässan, og å holde møteaktivitet og arrangementer i nærliggende lokaler utenfor messeområdet. Størst av de alternative arrangementene var Scener & samtal, som ble arrangert av den ideelle foreningen Göteborgs Litteraturhus fredag og lørdag. De alternative arenaene aspirerte ikke til å konkurrere med Bokmässan – men mer å være ikke-kommersielle arrangementer med lavmælte samtaler.

Rasisme, toleranse, ytringsfrihet, innvandring og integrasjon preget også flere av postene på selve Bokmässan. Dette var poster som hadde større preg av manifestasjoner, samtaler og foredrag enn av debatt – i og med at diskusjonene rundt Nya Tider stort sett fant sted uten at avisen var representert.

Rasisme og journalistikk

Neste års hovedtemaer på Bokmässan kretser rundt nettopp rasisme og journalistikk. Temaet mobilisering mot rasisme og intoleranse arrangeres i samarbeid med Forum för levande historia. Det andre hovedtemaet, mediespørsmål, gjennomføres med Föreningen Grävande Journalister som samarbeidspartnere.

Et tredje tema, foto og illustrasjoner, ble presentert av Maria Källsson selv: – Dette handler om hvordan vi bruker bilder og illustrasjoner i dag og hvordan dette påvirker oss.

Samarbeidspartnere her blir blant andre Statens Medieråd og Läsrörelsen. Bokmässan 2018 finner sted fra 27. – 30. september.

 

Hovedbildet: Folksomt på Aftonbladets debatter, men for Bokmässan totalt viser årets fasit en publikumsnedgang.