Konge i egen by

– Mitt prinsipp er at du skal tåle all kritikk likt, sier Tore Renberg. Med «Skada gods» har han øyensynlig lite å frykte.

I går kveld var det duket for dobbeltlansering på Café Sting i Stavanger. Madlas store sønn, Tore Renberg, er aktuell med både ny roman om Hillevågsgjengen og ny plate ”Ein dag te”. Bok 3 i Teksas-serien Skada gods – bok nummer 29 ført i pennen av Tore Renberg om man regner med stort og smått – har allerede rukket og få fantastiske anmeldelser i alle landets store aviser, og både Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen gir høyeste terningkast. En sann festdag for forfatteren!

Tore Renberg er multikunstneren som får til alt, og han gjør alt! Sammen med gitarist Alexander Flotve har han publikum i Stavanger i sin hule hånd, enten han leser fra boka eller synger om den fatale aprildagen i 2004 da NOKAS-ranet fant sted i Stavanger. Det er tydelig at Hillevågsgjengen har vært savnet. Både av publikum, men også av forfatteren selv.

– Skal tåle kritikk

Det har gått tre år siden forrige bok i serien, og Renberg har arbeidet med Skada gods siden februar 2013. Mye har skjedd i mellomtiden, både plater og ikke minst fjorårets suksessroman ”Du er så lys” har blitt gitt ut.

Men han har på ingen måte glemt Hillevågsgjengen, og etter signeringskøen å dømme har heller ikke publikum det.

I Skada gods tar Renberg oss med til ti intense desemberdager i 2012, det er fortsatt oppgangstider i Stavanger, det bades i oljepenger og festen er i full gang. Men alle får ikke bli med på runddansen, det er en gjeng som står i skyggen, Hillevågsgjengen.

– Hvordan er det å våkne opp til terningkast 6 i Stavanger Aftenblad?

– Mitt prinsipp er at du skal tåle all kritikk likt, du må stålsette deg før hver bok eller plate for du vet aldri hvilken vei vinden blåser. Men det er jo helt klart mye lettere å utføre arbeidet sitt når du får sånne tilbakemeldinger, sier Tore Renberg.

Vil vise mer

Og nå skal festen fortsette. Renberg legger ut på turne som starter i Bergen 21. oktober og avsluttes i Stavanger konserthus 9. desember. Her møter publikum underholderen Tore Renberg som synger, leser og vitser mellom slagene. Og som en ny vri har han i år laget egne bok-spåer!

– Er du på konsert med Bjørn Eidsvåg forventer du alltid å få høre Floden, og når konserten nærmer seg slutten kommer alltid «Eg ser». I den bransjen er det helt normalt å spille sine største hits. På bokarrangement forventes det alltid at forfatteren leser fra den siste boka. Det vil jeg gjøre noe med. Jeg vil vise mer av katalogen min, sier Renberg.

Noe som med litt øving vil fungere utmerket. Den gode gamle papirspåen fra friminuttene på skolen var på plass, og publikum skulle bidra. Først skulle det velges hvilken bok som skulle leses fra, deretter hvilket kapittel. Et herligt påfunn!

 

(Foto: Nora Steenberg)