Fjerde utgave av Norsk Sakprosafestival byr på både norske og internasjonale forfatterstjerner. Ivo de Figueiredo er en av dem.
Datoen er 29. oktober og stedet er Litteraturhuset i Oslo. Årets sakprosafestival har spennvidde fra gjengroing av kulturlandskapet til ulike typer familiehistorie.
Du kan høre Erika Fatland snakke om Sovjetistan, Dag O. Hessen om gjengroingen av det norske kulturlandskapet, Ivo de Figueiredo om egen familiehistorie. Og Åsne Seierstad om en annen familiehistorie, beskrevet i boken To søstre.
Harald Eia og Gunnar Tjomlid kommer også – de skal snakke om fakta og følelser, mens Else Kåss Furuseth og Kristian Fjellanger skal snakke om å skrive om sorg.
Trond Henriksen – også kjent som «Norges farligste mann» – skal også på festival. Du kan møte ham i samtale med rusreformaktivist og skribent Sturla Haugsgjerd. De skal snakke om erfaringer med å stå frem offentlig som heroinavhengig.
Internasjonale navn
To av de internasjonale festivalgjestene er på Times’ liste over «100 Most Influental People», for henholdsvis 2016 og 2015: Biolog Hope Jahren har gjort det stort med boken Lab Girl, som kommer på norsk til våren.
Martin Blaser er allerede aktuell på norsk med boken Mikrobemangel, om farene ved vårt overforbruk av antibiotika. Begge disse to er de blant verdens ledende autoriteter på sitt forskningsområde.
Tyrkia og Sør-Afrika
En av Tyrkias mest kjente og omtalte forfattere, Ece Temelkuran, kommer til festivalen for å snakke om sin nylig oversatte Turkey: The Insane and the Melancholy, som en personlig fremstilling av situasjonen i hjemlandet. Temelkuran følges av millioner av mennesker i sosiale medier, og hennes politiske kommentarer blir hyppig oversatt til internasjonale aviser som the Guardian og NY times.
Sørafrikaneren Jonny Steinberg gjester også festivalen og skal samtale om den nyeste boken sin, A man of good Hope. Som tidligere utgivelser av Steinberg, har også denne mottatt priser og lovprisinger fra et internasjonalt kritikerkorps.
Tre hovedspor
– Det har vært viktig for oss i programmeringen å vise bredde innenfor sakprosasjangeren, både i tematikk og fremstillingsformer, sier festivalsjef Ida Skjelderup.
– Vi følger tre hovedspor under festivaldagen: naturvitenskapelig formidling, om skriveprosessen og om hva sakprosasjangeren kan bidra med i et stadig mer turbulent Europa.
Trøkk
Festivalen arrangeres av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, og generalsekretær Tore Slaatta mener festivalen viser hvilket trøkk det er på sakprosafesltet for tiden, både i Norge og utlandet.
– Det å formidle og skape blest om den gode sakprosaen står høyt på foreningens agenda, sier Slaatta.
– Gjennom festivalen håper vi enda flere oppdager at det å lese og oppleve samtaler rundt sakprosa er viktig og berikende. Årets festival er i verdensklasse, og en målrettet satsning for oss som arbeider med å bedre de faglitterære forfatternes økonomiske og kulturpolitiske interesser, sier Tore Slaatta.
Festivalen starter om formiddagen lørdag 29. oktober og pågår til sen kveld.
Du kan lese mer om festivalen på hjemmesiden her.