Stipenddryss til ungdommen

Lars Petter Sveen, Endre Ruset og Erlend O. Nødtvedt ble i dag tildelt Bokhandelens forfatterstipend.

De tre forfatterne fått til sammen 320.000 kroner fra Bokhandelen.

 

–  Stipendene er ment som en motivasjon til videre skriving. Dette er tre forfattere vi gjerne vil høre mer fra fremover. Bokhandelen ønsker å bidra til det, sier Trine Stensen, administrerende direktør i Bokhandlerforeningen.

Noedtvedt-Erlend-O
Fikk stipend: Erlend O. Nødtvedt. Foto: Oddleiv Apneseth

Erlend O. Nødtvedt og Endre Ruset fikk begge stipend på 60.000 kroner for sine forfatterskap. Om Nødtvedt skriver juryen at «han har anlagt skakke, men sterke og nye poetiske dobbeltspor på litteraturhistoriske skinnegangar». Om Rusets siste bok Elsket og savnet sier juryen at han skriver inn smerte og sorg med en særlig sterk fallteknikk. Det er reine, stramme dikt som ber om en våken leser.

 

På topp ti

Erlend O. Nødtvedt debuterte med diktsamlingen Harudes i 2008 som vakte stor oppmerksomhet, og som han fikk Ung Poesi-prisen for. Diktsamlingen Bergens beskrivelse fikk strålende kritikker og ble kåret til en av årets beste bøker 2011 i Klassekampen. Den fikk også Natt og Dags Bergensprisen for Årets beste bok. Nødtvedt fikk Bjørnsonstipendet 2012. Trollsuiten (2014) er hans tredje diktsamling. Nødtvedt er blant de ti fremste unge norske forfatterne kåret av Morgenbladet og Norsk Litteraturfestival.

 

«Bråmoden»

Endre Ruset, født i 1981 i Molde, bosatt i Oslo. Han debuterte med den bråmodne og kritikerroste diktsamlingen Ribbeinas vingespenn (Gyldendal, 2001), og har siden jobbet med litteratur i ulike former. Elsket og savnet er Rusets tredje diktsamling, og et etterlengtet comeback til poesien.

RusetEndreStorSHv
Fikk stipend: Endre Ruset. Foto: Tove Sivertsen

 

Sveen fremheves

Lars Petter Sveen fikk Bokhandelens forfatterstipend på 200.000 kroner. Om Guds barn skriver juryen «Kompositorisk er Guds barn en svært vellukka roman. Ved å gje stemme til ulike, bibelske karakterar, sentrale frå før eller ikkje, speglar og levandegjer Sveen ei bibelhistorie kjent for de fleste av oss».

Sveen-Lars-Petter_author_full
Fikk stipend: Lars Petter Sveen. Foto: Akam1k3.

Lars Petter Sveen er født i 1981. Han er tidligere elev på Skrivekunstakademiet i Hordaland. Er opphavelig fra Fræna i Møre og Romsdal. Han har fått Tarjei Vesaas’ debutantstipend, Aschehougs debutantstipend og Sunnmørsprisen for debutboken Køyre frå Fræna (2008). Da Jo Nesbø fikk Den norske leserprisen i 2008, ga han ekstraprisen på kr 50 000 – som skal gå til «en lovende norsk forfattar» – til Sveen. Også for sin andre bok, Eg kjem tilbake (2011) fikk Sveen strålende kritikker.

Guds barn (2014) er den tredje boken hans og hans litterære gjennombrudd.  Den er nå solgt til både Danmark og USA. For boken har han fått Nynorsk litteraturpris 2014 og var nominert til Kritikerprisen for beste voksenbok 2014, til Ungdommens kritikerpris, Natt & Dags Oslopris og P2-lytternes romanpris.

Lars Petter Sveen har også fått Mads Wiel Nygaards legat for sitt forfatterskap, og er også tildelt, som den første, Jan Roar Leikvolls minnepris. Han er i også  blant de ti fremste unge norske forfatterne som nylig ble kåret av Morgenbladet og Norsk Litteraturfestival.

Bokhandlerforeningens forfatterstipend skal gå til forfattere i etableringsfasen. Juryen består av Forfatterforeningens litterære råd.