Sterk økning på skolebøker

Adm. direktør Kristenn Einarsson (foto: Vebjørn Rogne)

MÅNEDSTATISTIKKEN: Spennende dager framover. Tidlig høst er tiden for innkjøp av skolebøker. Forleggerforeningens juli-tall viser sterk oppgang for bøker til videregående.

Eksklusiv tall fra strømmetjenestene, viste bokmarkedet en oppgang på 2,4 prosent.

Skoleverkets Fagfornyelse er i full gang. Etter flere år med nedgang, er det nå klart for store innkjøp av undervisningslitteratur. De fire store forlagene (Cappelen Damm, Gyldendal, Aschehoug, samt Vigmostad&Bjørke) dominerer undervisningslitteraturen, og har alle investert betydelige millionbeløp i skolebokreformen. Nå skal det høstes inn.

Videregående nesten fordoblet

Julis salgsstatistikk viser at bøker til videregående nesten har fordoblet seg i forhold til i fjor. Omsetningen er allerede over 100 millioner kroner. Litt overraskende er det imidlertid at grunnskolen henger etter, fortsatt med en nedgang hele 25 prosent i forhold til 2019. Lærebøker viser også en relativ bra oppgang på nære 13 prosent.

Forsinkede innkjøp

Adm. direktør i Forleggerforeningen, Kristenn Einarsson sier til BOK365 at han frykter at corona-situasjonen kan ha forsinket innkjøpene til skoleverket. Han regner med full aktivitet i ukene og de nærmeste månedene vi nå har foran oss.

Sakprosa og skjønnlitteratur viser begge mindre nedgang. Norsk skjønnlitteratur er ned 8 prosent, mens norsk og oversatt skjønnlitteratur for barn begge viser en oppgang på 4 prosent.

E-bøker for allmennmarkedet fortsetter oppgangen. I juli passerte omsetningen 31 millioner, en økning på 19 prosent.

Alt i alt viser allmennmarkedet en nedgang på 1,8 prosent i juli, mens læremidler øker med 8,2 prosent.

Les også: Bokbransjen: Sterkt første halvår