Starter nytt forlag

500 kvadratmeter på Montebello? Det høres ut som en i overkant posh start, når Arve Juritzen & Co ruller i gang sitt nye forlagseventyr.

– Hvorfor vi kommer til å få til dette? Vi har jo gjort det før, sier Arve Juritzen som svar på sitt eget spørsmål.

Og det er et rutinert forlagstrekløver som står bak nysatsingen Verbena Forlag: Foruten Juritzen, er det Bokkompani-duoen Robert Johansen og Sjur Mossige – med forlagssatsinger som Victoria og Nord. De sistnevnte innkasserte en solid millionsum fra sin andel av Bastion-salget til Strawberry. Arve Juritzens livsverk, Juritzen Forlag, endte hos samme kjøper.

– I bunn og grunn er denne forlagsoppstarten finansiert av Petter Stordalen?

– Det var dine ord, sier Juritzen lattermildt.

Jojo og Jæger

Forleggernes gamle forlagsbesittelser har etablert etablert superselgere som Jojo Moyes, Cecilia Samartin, Santa Montefiore og Jørgen Jæger. Og dette skal være vinnerresepten også i den nye forlagssatsingen:

– Målsetting er å skape nye bestselgere i de tøffeste sjangrene: underholdningsromaner og krim, sier Juritzen.

– Oversatt?

– Ja, kun oversatte bøker.

Med seg på laget, som daglig leder, har de tre hentet inn Siri Bergerud, med 20 års erfaring fra TV-bransjen. De siste åtte årene som prosjektleder i SVT.

– Jeg kan på ingen måte matche de andre på forlagserfaring, men jeg tror jeg kan se en god historie. Så min rolle her blir nettopp det: å finne de gode bokprosjektene, sier Siri Bergerud.

Satsingsnivået blir rundt ti utgivelser neste år, med kommersielle ambisjoner:

– Vi har hatt bøker høyt på bestselgerlistene før, og planen vår er å få det til igjen, sier Juritzen.

«Vakker plante»

Alle de tre bærer fremdeles på noe av sin gamle forlagsbagasje. Juritzen sitter igjen med Juritzen junior med «Kattekrigerne»-serien, etter at de ansatte kjøpte ut forlaget Kolofon. Sjur Mossige vil fortsatt være engasjert i forlagssatsingen Nord. Også Robert Johansen har noen hatter å sjonglere med:

– Jeg kommer til å jobbe på tvers, i hvert fall det neste året, blant annet med Victoria, bekrefter Johansen.

Etter en navnediskusjon endte de fire på forlagsnavnet Verbena – «en vakker plante som vokser fort, og sprer seg raskt, nærmest som ugress».

Skulle kvartetten treffe planken, er det i hvert fall intet å si på ekspansjonsmulighetene. Verbena har nettopp flyttet inn på 500 kvadratmeter store lokaler på Montebello. Det høres ut som stormannsgalskap for en forlags-startup, men slik er det ikke. Adressen er et gammelt fraflyttet kontorbygg som skal transformeres til leiligheter. Men det prosjektet ser ut til å drøye noen år, og i mellomtiden bor Juritzen & Co der gratis. Ved enden av lokalene kan de også hygge seg med en stor uteterrasse, som ligger badet i septembersol, behørig hillbilly-møblert i terrenget «Farmen» møter «Norske rednecks».

– Både Bastion og Juritzen brukte fripris for å «breake» sine forfattere. Blir det slik også i Verbena?

– I utgangspunktet har vi ikke planer om å melde oss inn i Forleggerforeningen, men jeg vet ikke hvor viktig og effektivt frie bokpriser er som verktøy lenger. Kundene får jo fort inntrykk at alt er på tilbud nå til dags, sier Arve Juritzen.

 

Bildet: GAMLE HODER – NY FORLAGSPLANTE: Robert Johansen (fra venstre bak), Arve Juritzen og Sjur Mossige starter nytt forlag, med Siri Bergerud som daglig leder.